Artikkel

Det beste og verste fra årets Roskilde-festival

The Strokes-konserten beskrives som en tidløs skandale.

Nok en utgave av Roskilde Festival er over, og det er fornuftig å gjøre opp status. 

Tradisjonen tro bød det flotte musikkprogrammet på både skyhøye høydepunkter og grufulle fadeser. Her har vi gjort opptelling av de aller beste – og de aller verste, ifølge GAFFAs danske anmeldere. 

Det beste

 


1. Idles (Avalon, 02.07 - seks stjerner)

Britiske Idles sto for en av årets eneste sekseropplevelser på Roskilde Festival. I hvert fall ifølge Simon Yüksel Nielsen, som kalte bandets konsert på Avalon-scenen «den perfekte avslutningen på festivalens siste dag». «Symptomatisk for den vitaliteten som har måttet vente tre år på å bli avfyrt», skrev Nielsen og la til:

«Det var en konsert i villskapens ånd. Essensen av pønk og av the orange feeling. Det var en konsert som vitner om at Idles er klare for å ta over fakkelen fra det gamle. Det er livsbekreftende og betryggende [...] Neste gang er de på Orange scene. Jeg tror på det.»


2. Spaza (Pavillion, 02.07 - seks stjerner)

Du kjenner kanskje ikke til det Johannesburg-baserte ensemblet Spaza, som på festivalens eget nettsted omtales som et «afro-futuristisk impro-outfit». Likevel, ifølge GAFFAs Simon Boertman Brüel, sto bandet for en seks-stjerners konsertopplevelse på Pavilion lørdag.

«Spaza omfavner og blander jazz, afrobeat, funk og eksperimentell musikk, slik at kroppen det ene øyeblikket rystes av et rytmisk overskudd, og det neste – eller samtidig! – blir dypt berørt av melankolske lyder som trekker på både vestlig og afrikansk folkemusikk», skrev han. Boertman og konkluderte:


"Spaza avslutter en fantastisk fengende og rørende konsert med en afrobeat-møter-bebop-eksplosjon med Tshabalala og Zalekile i fokus i røffe swingende soloer, og man forlater den gjenopplivede og revitaliserte Pavilion-scenen med Zalekile hypnotiserende i ørene: We live together. We live for evig. "

3. Jerry Cantrell (Avalon, 01.07 - seks stjerner)

Stjernene satt løst for GAFFAs Simon Yüksel Nielsen, som i løpet av ett døgn delte ut sekser til to konserter. Kanskje var han bare ekstremt heldig? I tillegg til Idles gikk toppkarakteren til Alice in Chains-frontmann Jerry Cantrell, som fikk følgende ord med seg videre på turnéen:


«Det er generelt vanskelig å få armene ned igjen. For det Jerry Cantrell fremfører på en liten time kunne faktisk ikke blitt bedre. Sanger som allerede er så spekket med følelser av Layne Staleys rolle i låtskrivingen, formidles med et enormt gjennomført samspill og respekt for betydningen de har gitt så mange av oss. Og kombinert med Jerry Cantrells like sterke solomateriale, føler jeg at jeg tar del i noe historisk. Jeg kan en dag fortelle dette til barnebarna mine.»

4. Little Simz (Avalon, 01.07 - seks stjerner)

Den 28 år gamle britiske rapperen scoret fredag ​​full pott med sin konsert på Avalon.


«Noen ganger opplever man en Roskilde-konsert som fanger hele årets festival og alle som er tilstede det året. Björk gjorde det på 90-tallet, The Streets på 00-tallet og Run The Jewels på 10-tallet. I år føles det som om Little Simz kapslet inn tidsånden, kokte den til ned til en buljongterning og serverte den til et takknemlig publikum på Avalon-scenen», skrev Peter T. Aagaard om seansen.


Det verste

 

1. Soft as Snow (Countdown, 28.06 - én stjerne)

Allerede før festivalens egentlige program hadde startet, leverte de Berlin-baserte nordmennene i Soft as Snow et absolutt antiklimaks av en konsert. I hvert fall ifølge GAFFAs Elias Kvist. Han kalte det en «enorm selvmålsbooking av Roskilde» og utdypet:


«Ingen på torget har vært i stand til å mønstre noen form for jubel, for alle er faktisk ganske lamslått av det de nettopp har vært vitne til. Den fulkomment intetsigende, monoter og splitter likegyldige fremtredenen som Soft as Snow nett har vist av deres materiale, har mulignes for dem selv fremstått som den absolutte kunstneriske dedikasjon, som søker skillelinjene og grenseflatene mellom det tillatte og det potensielle i konseptkunst. Jeg kan da fortelle at følelse nede blant publikum heller var at vi så en norsk duo, som ikke gadd å være her og egentlig bare skulle skulle gjøre kontaktoppgjør i kasse 1 før de kunne reise hjem til Berlin igjen.»

2. The Strokes (Orange, 03.07 - én stjerne)

Den amerikanske, ikoniske rockegruppen med Julian Casablancas i front leverte, ifølge de aller fleste tilstedeværende medier og publikum, en skandaløst elendig konsert på festivalens siste dag.


«Jeg sitter igjen litt forsteinet, og vet ikke hva jeg skal gjøre med The Strokes i kveld. De var verken tente eller sjarmerende. De var pinlige», skrev Elias Kvist etter å ha bevitnet konserten. Kvist beskrev hvordan det var tydelig fra begynnelsen at noe var helt galt:

«Julian Casablancas er ikke seg selv. Tydelig påvirket eller rammet av noe, mumler han konserten i gang til tonene av «Bad Decisions», som han også legger seg på scenegulvet til. Han legger seg ikke ned som en auters avant-gardistiske bruk av sceneplassen, men som en ødelagt man som ikke kan holde seg på beina.»

3. Converge: Bloodmoon (Pavillion, 02.07 - to stjerner)


GAFFAs mangeårige kritiker Hansen hadde store forventninger til Bloodmoon, hvor goth-fenomenet Chelsea Wolfe og hardcore-stjernene i Converge har gått sammen i et fruktbart samarbeid. Det gikk imidlertid fryktelig galt live, ifølge Hansen.

«Alle mine forhåpninger ble knust», skrev han. «Noen hadde valgt å legge Chelseas vokal så lavt i miksen at du ikke kunne høre den i det hele tatt. Og uten den var ikke låtene veldig mye imponerende. Faktisk virket det helt uambisiøst og middelmådig, og dermed alt det jeg ikke forbinder med noen av disse artistene. De så ikke engang ut til å tro på det selv, og en slik manglende tillit er svært smittsomt. Det er ingen tvil om at hvis jeg ikke skulle skrive om det her, hadde jeg gått videre med det samme for å se et band som faktisk mente det de holdt på med.»

GAFFA Norge var ikke selv tilstede på Roskilde dette året, men våre danske og svenske kolleger anmeldte over 80 artister. Se oversikt over danskenes anmelderi her. 

ANNONCE