Nyhet

Wayne Kramer er død

I 1963 grunnla Wayne Kramer rockebandet MC5. I går, 2. februar, døde han, 75 år gammel, av komplikasjoner fra kreft i bukspyttkjertelen.

MC5 ble dannet i 1963 i Detroit, Michigan og bandnavnet var en forkortelse for Motor City Five. Gruppen ga ut sin første plate Kick Out The Jams i 1969, hvor tittelsporet ble en hit. Bandets manager John Sinclair trakk mye oppmerksomhet til gruppen på grunn av dens politiske agenda og ble senere erstattet etter å ha blitt tatt for narkotikaanklager. Gruppen splittet seg i 1972 på grunn av interne konflikter, hvor rusproblemer blant annet skal ha vært en medvirkende årsak.

MC5 ble ansett for å ha en sterk innflytelse på punkbevegelsen i USA, og musikken deres beskrives som en høylytt og energisk blanding av hardrock, blues og garasjerock. MC5 ga ut totalt tre plater mellom 1969 og 1972.

I 2012 ga bassist Michael Davis kone, Angela Davis, nyheten om at mannen hennes døde av leversvikt. Dette betydde da at bare trommeslager Dennis «Machine Gun» Thompson og gitarist Wayne Kramer var igjen i live fra den mest klassiske line-upen til rockebandet, som ellers besto av gitarist Fred «Sonic» Smith, sangeren Rob Tyner og den nevnte bassisten Michael Davis . Men nå har Wayne også sovnet, 75 år gammel, i etterkant av kreft i bukspyttkjertelen. Fredag ​​2. februar døde han på et sykehus i Los Angeles, ifølge vennen og kollegaen Jason Heath.


"Wayne Kramer var den beste mannen jeg noensinne har kjent. Han bar en unik blanding av dyp visdom og sterk medfølelse, vakker empati og urokkelig overbevisning. Bandet hans MC5 oppfant praktisk talt punkrockmusikken", skriver Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello på Instagram. Et band som for øvrig tolket Kick Out The Jams på albumet Renegades som ble utgitt i 2000.


I fjor kåret magasinet Rolling Stone verdens 250 beste gitarister gjennom tidene, og Wayne Kramer havnet da på en hederlig 225. plass sammen med sin kollega Fred «Sonic» Smith. En del av begrunnelsen var at de begge klarte å kombinere Chuck Berry og tidlige Motown-påvirkninger med en gryende interesse for frijazz.

Wayne Kramer vil bli husket som et amerikansk punkikon.

ANNONCE