Nyhet

Svenske artister slutter seg til nordiske protester mot Israels deltakelse i Eurovision

Noen av Sveriges største internasjonale artister står på listen

Rundt 1000 svenske musikere har signert et opprop som ber Eurovision-arrangøren EBU om å ekskludere Israel fra konkurransen som arrangeres i Sverige 7. til 11. mai 2024. Oppropet har tittelen "Drop döbtelmoralen, udeluk Israel fra Eurovision Song Contest", og på listen kan du finne noen av Sveriges største internasjonale artister som Robyn, Fever Ray og First Aid Kit. Det er det Pitchfork skriver. Med dette er Sverige det femte landet i Norden, som i løpet av de siste par månedene har gått sammen i en protest mot Israels deltakelse i den internasjonale sangkonkurransen.

Sveriges public service-medie SVT skriver i en uttalelse at media «er i løpende dialog med EBU om utfordringene som oppstår når de produserer Europas største TV-produksjon i en urolig tid» og at «de humanitære lidelsene i denne dypt komplekse konflikten er hjerteskjærende». .

Island vurderer å boikotte Eurovision, etter at en appell ble signert av over 10.000 mennesker. Tidligere denne måneden protesterte 1300 finske musikere mot Israels deltakelse i Eurovision, noe som har fått Finlands nasjonale TV YTE til å snakke med Sveriges SVT med beskjeden om at de «overvåker situasjonen og er i samtaler med EBU (European Broadcast Union, red. )". I Norge har det vært demonstrasjoner i forbindelse med avholdelsen av den nasjonale Melodi Grand Prix, hvor en demonstrant blant annet avbrøt fjernsynssendingen av den første semifinalen på NRK med ordene: "Beklager avbruddet. Det er en krig på gang, og vi kan gjøre mer. Norge kan gjøre mer".


Eurovision Song Contest arrangeres i Malmö, og i forrige uke ble det lansert en underskriftsinnsamling for danske musikere, som per i dag har rundt 350 underskrivere. Redaksjonen har levert kritikken til Danmarks Radio, som foreløpig ikke har kommet tilbake med en kommentar til protestene. 25. januar sa DRs grand prix-sjef, Erik Struve Hansen, til Ritzau at "det er en beslutning som vil bli tatt helt i toppen av DR. Akkurat nå følger DRs standpunkt at EBU er OK med at Israel er med".

ANNONCE