Nyhet

Det norsk-tamilske folkrock-bandet 9 grad nord slipper ny musikk

Neste fredag slipper de singelen Viduppu, som er hentet fra deres kommende oppfølger-album Yalpanam, en kronologisk historie som starter fra da foreldrene til søstrene kom til Norge.

Bergensbaserte 9 grader nord henter inspirasjon fra et mangfold av musikalske stiler, inkludert karnatisk musikk, baila og tamilsk folkemusikk.

Bandet, bestående av søstrene Mira og Dipha Thiruchelvam, Jakob Sisselson Hamre og Jakob Sønnesyn, er viden kjent for sine energiske sceneopptredener, hvor de inkorporerer en rekke eksotiske instrumenter som bambusfløyte og cajon for å skape sin unike og fengslende lyd.

Nå slipper de singelen "Viduppu", som er hentet fra deres kommende oppfølgeralbum Yalpanam, en kronologisk historie som starter fra når foreldrene til søstrene kom til Norge, og tar lytteren med videre til de indre konfliktene som de opplever som minoritets-kunstnere når de prøver å navigere mellom to verdener. Til slutt er platen innom den konstante søken etter anerkjennelse og bekreftelse fra sine egne. De føler de tar vare på den tamilske kulturen gjennom å ha funnet en kulturell balanse, men det oppleves som at kunsten ikke er relaterbar for deres egne. Er den blitt for fjern?


Siden starten i 2017 har bandet opptrådt på et utvalg norske festivaler og store og små klubbscener rundt om i Norge, i tillegg til TV-opptredener, blant annet med KORK. Deres allsidighet har ført til at de har kunnet tatt på seg spennende prosjekter som å samarbeide med Kringkastingsorkesteret, tolke maleriene til Munch, opptreden på Trygdekontoret, og skoleturnéer rundt omkring i hele Norge.

Om turneringen sier bandet: "-Vi har vært GANSKE mye på skoleturné opp gjennom og det har vært en del både krangling, gråting og brudd i bandet. La oss si det sånn: man bør vel EGENTLIG ikke jobbe med familie! hehe;-) "

Deres debutplate Jaffna som ble gitt ut høsten 2019 ble godt tatt imot med gode anmeldelser og tildeling av Subjektprisen 2019 i kategorien “Årets artist”. Med ett album og flere konserter bak seg er de nå klar til å endelig slippe sin andre plate kalt Yalpanam. Navnet på platen spiller videre på navnet på første platen Jaffna, hjembyen på Sri Lanka der foreldrene til søstrene Mira og Dipha kommer fra. Jaffna er det byen ble kalt etter den britiske koloniseringen, mens Yalpanam er det gamle, originale navnet til den vakre byen.


I 2020 vant Mira Edvard-prisen i kategorien "Utfordrer" for bandets debutalbum. Hun har hatt stor suksess som produsent og komponist og vant nylig All Africa Music Awards i kategorien "Best African Jazz of the Year" med sangen "Deemi", som hun produserte og komponerte for artisten Gutu Abera. Sommeren 2022 ble hun invitert med som fløytist i bandet til den norske rapduoen Karpe. Etter ti utsolgte liveshow i Oslo Spektrum med totalt 100.000 publikummere, ble hun i 2023 invitert med som fast musiker i bandet på Karpe sin aller første Europaturné, og videre på sommerturné.

ANNONCE