Nyhet

Aktivister krever boikott av Eurovision – vil at Israel skal utestenges

Internasjonale aktivister krever at Israel fjernes fra Eurovision, som finner sted i Malmö neste år, og ber om boikott av arrangementet.

Etter Loreens seier i vår, vil Eurovision finne sted i Malmö i mai 2024. Men nå oppfordrer aktivister til boikott dersom Israel deltar, ifølge Sydsvenskan.

"– Jeg mener det er en dobbeltmoral i å ekskludere Russland samtidig som det lar Israel fortsette å delta i konkurransen, til tross for at de bryter folkeretten – noe FN også har påpekt," sier den norske aktivisten Ida Helene Benonisen til avisen.

Benonisen har hevet stemmen på sosiale medier, der et Tiktok-innlegg som oppfordrer land til å avstå fra å sende bidrag allerede er sett en kvart million ganger.


Historisk sett har konflikter i Midtøsten skapt kontroverser rundt Eurovision. Allerede da Malmö var vertsby i 2013, ønsket Venstrepartiet å stoppe Israels deltakelse.

Karin Karlsson, overordnet prosjektleder for arrangementet i Malmø, understreker at byen har fokus på sikkerhet under arrangementet. Hun påpeker at det ikke er byen som bestemmer hvilke land som kan delta og at det er viktig å respektere ytringsfriheten og muligheten for protester.

"Det er mange krefter som ønsker å skape en hyggelig folkefest her i Malmö. Samtidig er vi et demokrati og det er viktig å vise det."


ANNONCE