Nyhet

Ludvig (24) vant Equinors millionstipend i klassisk musikk

Torsdag 04. januar ble Equinors talentstipend i klassisk musikk tildelt fiolinist Ludvig Gudim (24). Fire talenter var nominerte til å vinne stipendet på én million kroner og etter nøye vurderinger fra juryen, ledet av den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes, var det Gudim som tok med seg det prestisjetunge stipendet fra Equinor Morgendagens helter hjem.

" – Det er overveldende å vinne. Et stipend som dette gir utrolig mye motivasjon til å satse videre, samtidig som det gir en trygghet. Klassisk musikk er en tøff bransje, og med et stipend som dette kan jeg virkelig satse på det som betyr mye for meg," sier en glad Gudim. 

Vinneren ble offentligjort under Equinors nyttårskonsert med Stavanger Symfoniorkester sent torsdag kveld.Målet med stipendet er å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere innen klassisk musikk. Stipendet er en del av talentprogrammet Morgendagens helter der selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og utdanning.  

" – Stipendet åpner mange muligheter. Nå kan jeg for eksempel reise og ta den timen med den læreren som jeg lenge har drømt om, eller melde meg på kurs, uten å måtte tenke like mye på hvilke utgifter som følger med. Hverdagen kommer til å bli mer fleksibel," sier han. 


I Stavanger konserthus var salen full da Gudim mottok det anerkjente stipendet.  

"– Ludvig har fra femårsalderen dyrket et særegent talent gjennom utallige timer med læring og øving ved ledende institusjoner hjemme og i utlandet. Innsatsen han har nedlagt for å bli en prisbelønt fiolinist i ung alder erbåde beundringsverdig og inspirerende. Vi håper dette stipendet kan bidra til Gudims videre satsing, til glede for et stadig større publikum i årene som kommer," sier Jannik Lindbæk, konserndirektør for kommunikasjon i Equinor.     

Hard jobbing  
Ludvig vokste opp i Risør og flyttet senere til Ås. Han kommer fra en familie som er svært opptatt av kunst og musikk. Allerede som unggutt begynte han å spille fiolin, og årene som har fulgt har bestått av mye reising og jobbing. 


"– På mange måter har jeg følt at jeg har måttet bli voksen tidlig. Jeg reiste på min første utenlandstur til Belgia som 13-åring, og hver sommer fra jeg var 14 tilbrakte jeg syv uker i New York. I tillegg har foreldrene mine måttet ofre mye tid. Så det koster mye på veien, og man må gi fra seg en del ting. Samtidig er det utrolig gøy. Jeg føler meg generelt veldig heldig som er musiker," sier han. 

Milepæl som 11-åring 
Som en del av nyttårskonserten opptrådte den ferske stipendvinneren med Stavanger Symfoniorkester. Fra scenen leverte de vakre musikalske toner, til full applaus fra publikum.  Juryleder og pianist Leif Ove Andsnes, som selv mottok talentstipendet for over 30 år siden, hyller 24-åringen.  

" – Ludvig er allerede en kjent fiolinist i Norge, som har i flere år vært sentral i det blomstrende strykermiljøet i Oslo. Han har en autentisk og individuell stemme, er en følsomt lyttende og fleksibel kammermusiker og en naturlig leder i grupper og orkestre. Vi i juryen gleder oss veldig til å følge han videre og håper stipendet og anerkjennelsen er et springbrett på reisen mot en internasjonal musikkarriere," sier juryleder og ambassadør for Equinor Morgendagens helter Leif Ove Andsnes. 


Til tross for ung alder, har Gudim rukket å bygge seg en solid CV. Som 11-åring debuterte han som fiolinist under Nobels fredspriskonsert, han er musikkutdannet ved velkjente Juilliard i New York og han har representert Norge i Eurovision Young Musicians. 

De siste årene har Gudim jobbet mye og vært i mange ulike roller som fiolinist. I tillegg til å være gjestende konsertmester i Oslo Filharmonien og DR SymfoniOrkestret i København, har han også gjort en del solooppdrag. Med Equinor-stipendet i havn, har han gjort seg noen tanker om hva han håper fremtiden bringer.  

"– Jeg håper å fortsette å gjøre mye av det samme, men det er klart at å spille solo, og ha det privilegiet med å sette sitt eget stempel på musikk og virkelig ha kontroll på det – det er noe jeg liker å gjøre og som jeg vil satse på fremover."


De tre andre nominerte til å vinne klassisk musikkstipend var solist Eirik Grøtvedt (30), bratsjist og fiolinist Njord Kårason Fossnes (22) og pianist Nikita Khnykin (20). Fjorårets vinner var strykekvartetten OPUS13. 

 

ANNONCE