Nyhet

Dansk Folkeparti: Vil kreve ren straffeattest fra artister

GAFFA.no - alt om musikk!

Debatten om forholdet mellom hiphop og kriminalitet har tatt en ny vending i Danmark.

Dansk Folkepartis justispolitiske talsperson Peter Skaarup vil at musikere skal fremvise ren straffeattest dersom de skal opptre på spillesteder som mottar offentlig støtte.

De siste årene har det vært mye debatt om enkelte hiphop-artisters tilknytning til kriminelle miljøer og gjengkriminalitet, både i Sverige og Danmark. I Sverige har rapstjernen Yasin nettopp blitt løslatt etter soning for å ha medvirket til kidnappingen av en annen rapstjerne, Einar, som senere, i oktober 2021, ble skutt og drept i Stockholm. I Danmark ble rapperen Jamaika (bildet) i fjor dømt til tre og et halvt års fengsel for grove overgrep og trusler, mens rapperen A' tybisk åpenlyst støtter bandet Saturdarah.


Her i Norge har debatten også gått, med synspunkt fra blant annet rapperen Rafael Domingos i Snow Boyzs som til tidsskriftet Subjekt pekte på en glorifisering av gangsterlivet. Sp-politiker Jan Bøhler gikk også ut mot en slik utvikling tilbake i 2018, da han slapp låta «Bare glem det», som du kan se under:

I Danmark har debatten fått Dansk Folkepartis  justispolitiske talsperson Peter Skaarup til å stille et spørsmål til landets kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, skriver Soundvenue. Her skriver Skaarup at musikere må vise til ren straffeattest for å opptre på et spillested som mottar offentlig støtte.


Peter Skaarup spør: «Kan ministeren kommentere artikkelen 'Knivoffer var del av trend, der kriminelle blir gjort til helter', publisert på  www.bt.dk den 16. november 2021, og redegjøre for hvordan regjeringen vil løse problemet med at artister og plateselskap, som samarbeider med kriminelle, kan oppnå produksjonsstøtte, kulturstøtte mm. eller adgang til offentlige arrangementer, spillesteder og festivaler, motta offentlig støtte, og vil regjeringen med Dansk Folkeparti skjerpe kravene, slik at det kreves en ren straffeattest for å motta offentlige tilskudd og bevilgninger til arrangementer m.m.?»

Kulturministeren har foreløpig ikke svart på spørsmålet.

Vi har spurt Esben Marcher, sekretariatsleder for Dansk Live, som er en interesseorganisasjon for de danske spillestedene, konsertarrangørene og festivalene, hva han mener om forslaget. Han er ikke begeistret.


– Jeg håper ikke ideen blir sjøsatt. Jeg mener ikke at spillesteder skal gjøres om til dommere, og jeg tror at når man har sonet straffen sin, er det mange typer jobber man kan utføre i samfunnet, inkludert å spille konserter.

Men det har noen ganger vært trøbbel under konserter med enkelte rappere. Det var for eksempel bråk til en konsert med Molo alias MellemFingaMusik (Branco og Stepz), Gilli og Benny Jamz på Posten i 2017 og trøbbel til en konsert med MellemFingaMusik i Vega, som ga gruppen midlertidig karantene. Kunne man ikke unngå noe slikt ved å kreve et rent strafferegister av musikerne?

– Disse problemene er ikke knyttet til spesifikke artister. Det har snarere handlet om at det har vært noen elementer blant publikum som ikke har lært seg å gå på konsert. 


LES OGSÅ: Smerz er kåret til årets norske album.

ANNONCE