Nyhet

Klar for en ny type debut: — Jeg skriver tekster jeg ikke kunne skrevet før

GAFFA.no - alt om musikk.

Når Frank Tønnesen debuterer skjønnlitterært på Karl Ove Knausgårds forlag, loves det både lett gjenkjennelig Tønes-humor så vel som mørkere, eksistensielle undertoner om ensomhet, tilhørighet og utstøtthet.

Ifølge Pelikanen forlag, som utgir «Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem», er Tønnesen «absolutt de små problemenes forfatter». Men ifølge pressemeldingen kan de være store nok.

LES OGSÅ: Nå slipper Sufjan Stevens denne på vinyl for første gang.


For i debutboken «skules det mellom gardiner og samles på fajanse, mens diskusjoner om de sosiale kodene som dikterer hvorvidt du er nødt til å invitere naboen inn på middag hvis han ringer på akkurat idet fårikållukta sprer seg fra kjøkkenet, fort kan ta uante dimensjoner», heter det i omtalen.

Boken byr på en samling sammenhengende fortellinger om et knippe karakterer og deres hverdag i en norsk kommune på Sørvestlandet.

Veksler mellom tull og tøys, og det ekstremt alvorlige


Da Tønes slapp ny musikk ifjor, sa han til NTB:

— Jeg skriver tekster jeg ikke kunne skrevet før. Jeg har opplevd mer, det påvirker det jeg skriver. Jeg skriver ikke helt ut av det blå, det velter ting ut av deg som du har opplevd. Tekstene mine veksler mellom ekstremt tull og tøys og det ekstremt alvorlige. Jeg sitter aldri og tenker «nå skal det bli løye», mer på å nærme meg temaet på en bra måte. At det er gjenkjennelig i folks liv. At jeg skal fange noe.

LES OGSÅ: McCartney topper den amerikanske albumlisten.


«Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem» lanseres på litteraturfestivalen Kapittel, før Frank Tønnesen begir seg ut på tur rundt i landet med boken.

Tønes er én av fire norske forfattere som Pelikan lanserer denne høsten: De øvrige tre er Monica Isakstuen med romanen «Rase», samt sakprosatitlene «Mannemenneske» skrevet av Brit Aksnes og krigsreporteren Pål Salahdin Refsdal med «Martyrene».

Pelikanen Forlag ble stiftet i 2010 av blant andre Karl Ove Knausgård, Yngve Knausgård og Asbjørn Jensen. Forlaget gir ut norsk og oversatt sakprosa og skjønnlitteratur.


(©NTB)

ANNONCE