Nyhet

Sørger over Rim Banna

GAFFA.no - alt om musikk.

Rim Banna (51), som døde lørdag, rakk å gjøre ferdig et siste «norsk» album sammen med blant andre Bugge Wesseltoft - der hun fremfører egne dikt som «spoken word».

Hun kjempet i ni år mot brystkreften, og mistet det ene stemmebåndet som følge av kreftbehandlingen. Men hun lot ikke stemmen stilne selv om hun ikke lenger kunne synge:

På det aprilklare albumet Voice Of Resistance kommer hennes siste budskap om okkupasjon av kropp og land, dikt fremført i samarbeid med den palestinsk-tunisiske techno-gruppa Checkpoint 303 og Bugge Wesseltoft.


LES OGSÅ: Møte mellom Donald Glover og fan går viralt.

Blant dem som sørger er Kari Bremnes, som flere ganger jobbet med Rim Banna. Den palestinske artisten hadde et langvarig samarbeid med plateselskapet Kirkelig Kulturverksted. Første utgivelse var i 2003 med Lullabies From The Axis Of Evil, hvor blant annet Bremnes og Banna var å høre i duett.

Artikkelen fortsetter under videoen.


På sin fjorårsplate skrev Kari Bremnes, som selv har hatt kreft, sangen Rim Sin Stemme. Bremnes sa til NTB at hun snakket med Banna på telefonen og hørte stemmen hennes var annerledes.

— Hun svarte «jeg kan ikke synge mer». Jeg satte meg rett ned og skrev teksten. Den stemmen hennes er så sterk, på flere måter, og så miste den.., sa Bremnes, som etter dødsfallet skrev på Facebook: «To storfugler har lettet i det siste. Pappa først. Så Rim Banna. De to kjente hverandre, slik vi alle kjenner hverandre igjen i en sorg».


LES OGSÅ: Spotify innrømmer alvorlig svikt i systemet.

Ifølge Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted ble Rim Banna internasjonalt kjent som "Palestinas stemme". Han gav ut en rekke album med henne i samspill med norske musikere som Tord Gustavsen, SKRIK, gitarist Eivind Aarsett og Wesseltoft.

— Hun ble et ikon for hele den arabiske verden, særlig i forbindelse med «den arabiske våren» etter 2011, sier Hillestad, og opplyser at flere hundre mennesker fulgte Rim Banna på hennes siste ferd lørdag i hjembyen Nasaret. Hun etterlater seg tre barn.


(©NTB)

ANNONCE