Nyhet

Dette bør du få med deg på Bergenfest denne uken

GAFFA.no - alt om musikk.

GAFFA-redaksjonens stalltips for festivalbegivenheten er her.

Tirsdag starter årets utgave av Bergenfest på Bergenhus festning, og der spiller alt fra storheter som Queens Of The Stone Age og Nick Cave & The Bad Seeds til norske bidrag som Sigrid, Cezinando og Astrid S.

GAFFA-redaksjonen har tatt en kikk på de 69 artistene og bandene på årets program, og plukket ut sine ti favoritter.


LES OGSÅ: Johanna (5) på Miniøya: «Litt mye rock».

Mangler din favorittartist eller ditt favorittband? Gi oss gjerne en beskjed om hvem og hvorfor i kommentarfeltet under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side.

Legender fortsatt i støtet

Hvem: Phoenix
Hvor: Plenen
Når: Fredag 15. juni, klokken 20:45
Hvorfor: Phoenix har rukket å bli legender siden sist de besøkte Bergenfest, og du verden for en katalog de har opparbeidet seg. Phoenix sine konserter er som regel nøye dramaturgisk planlagte affærer, og ifølge ryktene innebærer dette nå blant annet et gammelt fransk speiltriks fra barokken. Deres siste album Ti Amo er kanskje ikke deres mest grensesprengende album, men heller et håndfast bevis på at Phoenix kan det å lage umiddelbart catchy låter for festival-settingen. Dette blir garantert fett.


Anbefalt av Martin Abelvik


Forførende americana

Hvem: Whitney Rose
Hvor: Magic Mirrors
Når: Tirsdag 12. juni, klokken 16:30
Hvorfor: Ingen grunn til å utsette starten på årets Bergenfest. Når kanadiske Whitney Rose ikler seg sin akustiske Gibson-gitar og drar i gang første strofe er det bare å gi seg over til musikken. Musikalsk er det forførende friskt med en kjærlighet for det søte liv i Texas. Det er den mer tradisjonelle delen av americana-segmentet som serveres, men hun gjør sin egen vri på det. Her møter honkeytonk-musikk klassisk 60-tallspop. Med klare inspirasjonskilder som Tammy Wynette og Dolly Parton tar hun steget ut og frem med sin klassiske countrystil. Whitney Rose synger med en nærmest hviskende stemme om livets mange eksistensielle spørsmål. Hun synger fra hjertet så man får en aldri så liten klump i halsen. Start en lang festivaluke med noe mykt og sjelsettende.


Anbefalt av Per Henrik Arnesen

De latterlig tristes predikant


Hvem: Alex Cameron
Hvor: Bastionen
Når: Onsdag 13. juni, klokken 18:45
Hvorfor: Hendelsene i Alex Camerons låtskriverunivers er like hysteriske som de er nitriste. Patetiske og smålige mennesker fulle av både selvbedrag og alkohol gjennomsyrer tekstene hans, og de kunne like greit ha dukket opp i noe av Tom Waits’ tidligste verker. Samtidig ligner musikken på en blanding av The Killers' eldre materiale (et band han også har turnert med) og synthmelodiene til Future Islands. Og rart nok tenker jeg alltid på The Buggles' Video Killed The Radio Star når jeg setter på musikken hans. Australske Cameron har bygget seg opp en fiktiv karakter som mislykket underholder, og har gjennom sine siste to album har den fortapte 80-tallsentertaineren mekket sammen en rekke herlige historier om alt fra det å flytte hjem til mor, grusomheter i baren og gjort Nigeriasvindel til en slags kjærlighetshistorie. Nå har jeg ikke sett Cameron live, men det er bare å håpe at han greier å rettferdiggjøre karakteruniverset på Bastionen på onsdag.

Anbefalt av Robert Nedrejord

Svett elektropunk i teltet

Hvem: Sleaford Mods
Hvor: Magic Mirrors
Når: Lørdag 16. juni, klokken 21:00
Hvorfor: Er du klar for en svett aften, med full trøkk på og foran scenen? Da er det bare å stille seg tidlig i kø for å komme inn i teltscenen Magic Mirrors lørdag kveld, for her blir det trangt om plassen. Klassisk britisk post-punk med tunge, moderne, elektroniske drum & bass-rytmer med et sterkt politisk budskap. Med sitt minimalistiske utgangspunkt legges det ingen demper på energien eller treffsikkerheten fra duoen. Jason Williamson spytter ut sin vrede og frustrasjon over dagens samfunn, mens Andrew Fearn mekker beats og drikker øl. En sammenblanding som er både enkel og komplisert på samme tid. Slagkraftig så det holder. Energien som koker på scenen brer seg raskt utover publikum. Med et tungt lydteppe i bakgrunnen blir det garantert en svett og heftig junikveld. Her får man rene ord for pengene. No bullshit, bare et spark i solar plexus.


Anbefalt av Per Henrik Arnesen


Lovende internasjonal nykommer

Hvem: J Hus
Hvor: Magic Mirrors
Når: Fredag 15. juni klokken 00:00
Hvorfor: J Hus har blitt et av de største navnene på vei opp fra den britiske hiphop-scenen akkurat nå. Han er med sin friske sjangertilnærming det perfekte alibiet for grime-scenen til å for alvor krysse over i mainstream-sjiktet med en fersk artist. Opptredenene hans ryktes å være heseblesende affærer, og Bergenfest blir nok intet unntak. Basstungt og hardt blir det sikkert, hits blir det garantert servert flere av.


Anbefalt av Martin Abelvik

LES OGSÅ: Kåret til 2017s internasjonale suksess.

Se mørkets yppersteprest

Hvem: Nick Cave & The Bad Seeds
Hvor: Plenen
Når: Onsdag 13. juni, klokken 22:30
Hvorfor: Det er kanskje litt feil å trekke frem den australske mørkemannen og hans våpenbrødre. Alle vet hva som kommer. Det er klart for en reise gjennom store deler av hans musikalske liv. Forvent en aften fylt av klassikere. Når mørkets yppersteprest kaller til messe er det bare å stille opp. Da de spilte i Oslo i høst var ovasjonene enorme og forhåpningene er like store nå. Her blir det et show og en konsert som er en stjerne verdig. Har du ikke sett Nick Cave & The Bad Seeds i levende live før, bør du unne deg det denne kvelden. Noe større og bedre enn dette kan man ikke forvente seg av musikalske opplevelser. Den store Menigheten vil være tilstede og de øvrige vil garantert bli frelst før kvelden er over. Dette er bandets sin eneste konsert i Norge i år og rapporter fra tidligere konserter vitner om at man har noe stort i vente. Oppmøteplikt!


Anbefalt av Per Henrik Arnesen


Den beste fra øst

Hvem: Thåström
Hvor: Plenen
Når: Torsdag 14. juni, klokken 23:00
Hvorfor: Mektig, industrielt og ellevilt. Svenske Joakim Thåström er stødig på plate, overlegen på scenen. Han virker alltid til å ha en intens lyst til å formidle det han har skrevet. Det er teatralsk, det er mørkt og måten hans febrilsk gestikulerer med fingrene og manisk retter på hatten forsterker budskapet. De siste to platene, Den Morronen og Centralmassivet, er også noe hardere og mer intense enn de tidligere, noe som kan være et fortrinn på festival. For tre år siden gjorde han en meget god konsert på Verftet, og det er lite trolig at han er blitt noe dårligere med tiden.


Anbefalt av Robert Nedrejord

Sjelfullt i Håkonshallen


Hvem: Cloves
Hvor: Håkonshallen
Når: Lørdag 16. juni, klokken 17:15
Hvorfor: Når man tenker på festivalsommeren er det lett å la tankene vandre mot sol, en svær scenerigg og den grønne plenen – samt regnponcho og fire-fem centimeter gjørme her på Vestlandet. Men noen av de vakreste Bergenfest-øyeblikkene blir skapt inne i Håkonshallen. En kan ikke sette hva som helst der. Det må passe med akustikken, steinveggene og det bør være mektig. Det er tross alt der Norges første samlede lovverk ble utformet. I år er den 22 år gamle singer/songwriteren Kaity Dunstan, under artistnavnet Cloves, sin tur, og det er liten tvil om at hun kommer til å regjere der. Hun har fått skryt for sin soulaktige og bærende vokal siden hun først startet med musikken, og har en rekke sterke låter bak seg. En ideell artist for Håkonshallen.

Anbefalt av Robert Nedrejord

Det neste store

Hvem: Shikoswe
Hvor: Hjertebank-scenen
Når: Lørdag 16. juni, klokken 14:15
Hvorfor: Shikoswe har hatt status som lovende ganske lenge nå, men i det siste har hun begynt å lage seriøse bølger. Hun er på vei til å gi ut albumet "Back in the tall grass", og det vi har fått servert hittil er aldeles utsøkt. Med seg har hun et knippe erfarne musikere som vet å formidle teksturer som den magiske stemmen hennes kan gli elegant oppå. Stemmer som våger å puste så fritt i musikken som det Shikoswe sin gjør har blitt en sjeldenhet, og hun virker klar for å steppe opp på ordentlig veldig snart. De siste musikkvideoene er amazing, det blir spennende å se hvordan uttrykket gjør seg i liveformat.


Anbefalt av Martin Abelvik


New Orleans-poesi

Hvem: Tank And The Bangas
Hvor: Bastionen
Når: Fredag 15. juni, klokken 17:30
Hvorfor: Bergenfest flommer over av gode låtskrivere og historiefortellere i år. Og New Orleans-gjengen i Tank And The Bangas er ikke noe unntak. Referansesterke, kvikke i replikken, morsomme og ekstremt gode når de er nostalgiske, eksempelvis på låtene Quick og Rollercoasters. Dette er en herlig blanding av gospelseremoni, rap, poesi, soul og funk. Og vokalist Tarriona Ball er ekstremt karismatisk. Det er bare til å glede seg!


Anbefalt av Robert Nedrejord

LES OGSÅ: Justin Bieber går inn i ny rolle.

Mangler din favorittartist eller ditt favorittband? Gi oss gjerne en beskjed om hvem og hvorfor i kommentarfeltet under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side.


ANNONCE