Nyhet

Hvor gammel er en typisk «Creep»-fan?

GAFFA.no - alt om musikk.

Ny studie har svaret.

En ny undersøkelse viser at vi ofte «holder fast i den musikken som fanget oss i den tidligste fasen av våre ungdomsår».

Studien har sett på musikksmaken til forskjellige kjønn og generasjoner og har blant annet funnet ut at Radiohead-klassikeren Creep, som ble sluppet i 1992, er spesielt populær blant menn på 38 år.


LES OGSÅ: Radiohead saksøker Lana Del Rey.

Økonomen Seth Stephens-Davidowitz, som skriver i The New York Times, forklarer at inspirasjonen til hans studie kom fra en uenighet han hadde med broren sin over Bruce Springsteens låt Born To Run – som han elsker, men som broren hans ikke elsker.

«Jeg tenkte at en studie kunne gi meg klarhet i hvorfor broren min og jeg aldri var enige om musikk», skriver Stephens-Davidowitz. Han ønsket spesielt å se hvor mye det har å si for musikksmaken hvilket år man er født, og i hvilken grad generasjoner er uenige om musikk.


Tydelige tendenser

Han analyserte data fra Spotify og den mest strømmede musikken av brukere i forskjellige aldre, og han fant ut at voksne kvinner er mest påvirket av musikk de først hørte da de var 13 år, mens voksne musikalske preferanser inntraff hos menn da de var 14 år. Generelt er folk dog mest påvirket av sangene de hørte som tenåringer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Undersøkelsen så på Radioheads Creep, som er mer populær blant menn i alderen 38 år enn andre demografier. Det er den 164. mest populære låten blant 38-årige menn, men ikke engang blant topp 300 for de som er født et tiår tidligere eller senere. De mennene som synes best om Creep var cirka 14 år da sangen ble en hit.


LES OGSÅ: 11 essensielle album du må høre i februar.


Stephens-Davidowitz fant også blant annet ut at The Cures Just Like Heaven er mest populær blant 41-årige kvinner (som var 11 år på tidspunktet for utgivelsen).

Han har for øvrig ikke funnet noen forklaring på hvorfor han elsker Springsteens Born To Run, som ble sluppet i 1975, da han ikke engang selv var født.

ANNONCE