Nyhet

Møter kraftig kritikk for kommende konsert

GAFFA.no - alt om musikk.

Nick Cave & The Bad Seeds blir oppfordret til å droppe Israel-konsert i et åpent brev signert flere kjente artister og filmskapere.

— Ifølge en ny FN-rapport har Israel grunnlagt et apartheid-regime som dominerer det palestinske folket, heter det i brevet, som innstendig oppfordrer Nick Cave (bildet) til å la være å opptre i Tel Aviv i slutten av november.

— Palestinske forfattere sitter i husarrest, litteraturfestivaler knuses, skuespillere og musikere nektes å reise, sosiale medier overvåkes og mediesentre plyndres. Bruk av militære styrker mot en befolkning i fangenskap normaliseres og ulovlige bosetninger spres. Dette er kriminelt, og når internasjonale artister som deg fortsetter å stille på israelske scener, er dette en støtte til den staten som promoterer disse forbrytelsene, tordner artistene.

LES OGSÅ: Artister går sammen for å få Radiohead til å avlyse konsert.

Brevet, som er publisert på Artists For Palestines nettsider, er signert av 24 kulturpersonligheter, blant andre tidligere Sonic Youth-vokalist Thurston Moore, Roger Waters, TV On The Radio-sanger Tunde Adebimpe og filmskaperne Mike Leigh og Ken Loach.

Kontroversielt

Dette er ikke første gang konserter i Israel har blitt avlyst eller utsatt på grunn av uroligheter rundt Gaza-stripen. Mens artister som Lana Del Rey, Neil Young, America, Kansas, Paul Anka, Cee Lo Green, Backstreet Boys, og Megadeth har avlyst konserter i anledning militære operasjoner og påfølgende ustabilitet, har andre gått sammen i politiske samarbeid.

I 2015 avlyste Thurston Moore sin konsert i Israel, og gikk senere ut med en uttalelse i The Quietus, hvor han erklærte seg som en del av en bevegelse bestående av 1.000 artister som har gått sammen for å boikotte Israel:

— Vi lover å verken akseptere profesjonelle invitasjoner til Israel eller finansiell støtte fra noen institusjoner knyttet til den israelske stat før den gir etter for internasjonal lov og universelle menneskerettigheter, het det i erklæringen.

LES OGSÅ: Ukas konsertanbefalinger.

Tidligere i år fikk Radiohead sterke oppfordringer fra flere kollegaer om å ikke gjennomføre sin konsert i Israel 19. juli, noe som provoserte frontfigur Thom Yorke:

— Det er ekstremt respektløst å anta at vi enten er feilinformert eller så tilbakestående at vi ikke kan ta slike avgjørelser selv, sa låtskriveren i et intervju med Rolling Stone og ramset opp J.K. Rowling og Noam Chomsky som kulturelle utøvere som ikke var enige med boikott-bevegelsen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

— Vi har spilt i Israel i mer enn 20 år, gjennom flere ulike regjeringer, noen mer liberale enn andre, og det samme gjelder i Amerika. Vi støtter ikke Netanyahu mer enn Trump, men vi spiller fortsatt i USA, skrev Yorke senere på Twitter.

Fikk støtte - og motstand

Bandet fikk støtte fra R.E.M.-frontmann Michael Stipe, mens Pink Floyds Roger Waters var imidlertid ikke imponert over Yorkes forsvar.

— Thom Yorke tar feil når han sier at de ikke støtter politikken til den israelske staten ved å spille der. Talspersoner for staten sier selv hvor opprømte de er, at dette forklarer til resten av verden hvilket fantastisk demokrati Israel er. Når de går inn der støtter de politikken uansett hva de sier, fordi det er slik det blir rapportert rundt omkring i verden, sa Waters i et intervju med det russiske TV-nettverket RT.

LES OGSÅ: Hinter om gjenforening.

Radiohead endte opp med å gjennomføre konserten 19. juli og gjorde sitt lengste sett på 11 år foran 47.000 mennesker i Park Hayarkon. Yorke var inne på temaet én gang i løpet av konserten, og det var før den siste låten Karma Police.

— Mye har blitt sagt om dette, men når alt kommer til alt, spilte vi litt musikk, sa Yorke foran et brølende og takknemlig publikum.

Gjestet nylig Norge

Nick Cave & The Bad Seeds opptrådte tidligere denne måneden i Norge, i et utsolgt Oslo Spektrum. Konserten ble tildelt seks stjerner av vår anmelder Geir Magne Staurland.

— I møte med Nick Cave & The Bad Seeds fikk ikke Oslo Spektrum bare se og høre en bibelsk lekestue om dommedagen, de fikk også en leksjon i mordballader, formidlet gjennom en 60 år gammel Nick Cave i superform, som lot publikum kjenne på hans hjertebank i det ene øyeblikket, som gikk som en travhest nede blant publikum i det neste. 

ANNONCE