GAFFA.no - alt om musikk.
Ifølge et nytt forskningsprosjekt fra The Royal Society Of Open Science har de triste låtene hatt en nedadgående kurve siden 2010 - her i Norden er våre sanger dog stadig grå.
Forskerne bak prosjektet, som har fått tittelen «The Minor Fall, The Major Lift» – en referanse til Leonard Cohens Hallelujah – har analysert omkring 90.000 låter på engelsk fra hele verden og ut fra deres musikalske komposisjoner og ordvalg vurdert sangen «humør».
Moll-akkorden blir eksempelvis ofte knyttet til triste følelser, mens dur-akkorder blir knyttet til glade følelser. Ordvalget er blitt vurdert ut fra en skala som rangerer 222 ord på en skala fra 1 til 9 basert på deres følelsesmessige positivitet. På denne skalaen får ord som «love» (kjærlighet) altså 9 poeng, mens «pain» (smerte) får 1 poeng.
LES OGSÅ: Lukas Graham bekreftet til Nobelkonserten.
Resultatene fra undersøkelsen vise at mens triste sanger har vært populære i perioden 1950 til 2010, har de hatt en tilbakegang siden starten av inneværende tiår. Spesielt i Asia har sangene fått et mer positivt lyrisk innhold, noe fans av sjangeren K-pop sikkert kan skrive under på, mens de skandinaviske musikerne har vært bedre til å fastholde en dyster stemning i deres låtskriving. Her virker det nærliggende å gjette på at det er gråværet her oppe i det kalde nord som gjør det vanskelig å løsrive seg fra mørket.
Ikke overraskende viste undersøkelsen også at sjangere som metal og punk har en tendens til å være mer tungsindige enn andre sjangere, mens religiøse sanger og klassisk rock fra 60-tallet har et mer positivt ordforråd med ord som «praise» (lovpris) og «love».
Les mer om resultatene fra prosjektet her.
Pharrell (bildet) sin 2013-hit Happy er et godt eksempel på en gladlåt, og scorer nok mange poeng takket være sitt høye forbruk av ordet «happy».
LES OGSÅ: Klar med to «Bængshot»-remixer.