Nyhet

Slår av musikken i protest mot nytt lovforslag

Odd Nordstoga, Bjørn Eidsvåg og Ingrid Olava er blant artistene som deltar i den nye kampanjen #utenmusikk.

Odd Nordstoga, Kaja Gunnufsen, Enslaved, Bjørn Eidsvåg og Ingrid Olava er blant artistene som deltar i den nye kampanjen #utenmusikk.

Klokken 13.00 i dag fjernet en rekke norske artister lyden i sine musikkvideoer. Det hele var en del av en kampanje og en protest mot et nytt lovforslag fra regjeringen, melder NRK.

LES OGSÅ: Se Sigrid opptre på BBC-program.


Bak kampanjen står artistorganisasjonen GramArt og Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA), og formålet med kampanjen er å vise hvor viktig åndsverkloven er for norske låtskrivere og artister.

Opphavsrett overført til oppdragsgiver

Spesielt paragraf 71 i det nye lovforslaget, som sier at opphavsretten til et verk blir overdratt til arbeidsgiver dersom artisten er i et ansettelsesforhold, har hisset opp artistorganisasjonene. Der heter det blant annet at dersom «verket skapes på bestilling og opphaveren er uten økonomisk risiko for resultatet av det som skapes» skal opphavsretten overføres til arbeidsgiveren.


LES OGSÅ: Pink Floyd markerer 50-årsjubileum.

Odd Nordstoga er blant artistene som er med i dagens kampanje, og i et lengre innlegg på Facebook skriver han blant annet:

«Me komponistar og tekstforfattara har, slik det er i dag, rett til å eige våre eigne songar. Det høyrest kanskje rimeleg ut? Når eg då lagar ein song til til dømes NRK, la oss sei den songen heiter "Ein farfar i livet", så eig eg den songen. Ikkje innspelinga, men åndsverket - orda, tonane. Det vil seie at eg får litt betalt kvar gong eg eller nokon andre spelar den songen offentleg gjennom TONO. Det som står på spel om dagen er at ei ny lovgjeving vil snu på dette.»


Under kan du lese hele oppdateringen fra Odd Nordstoga.

LES OGSÅ: Skal gi ut norske klassikere på vinyl.


Bjørn Eidsvåg, Enslaved, Karoline Krüger, Hellbillies, Anne Lise Frøkedal, Marit Larsen, CC Cowboys, Karin Park, Ingrid Olava og Kaja Gunnufsen er noen av artistene som var med på #utenmusikk-kampanjen i dag.

ANNONCE