Nyhet

Søsterduoen CocoRosie har komponert musikk til nytt teaterstykke basert på norrøn mytologi

Edda er regissert av Robert Wilson og settes opp Det Norske Teatret i neste måned.

Den amerikanske søsterduoen CocoRosie (bildet) har sammen med den estiske komponisten Arvo Pärt stått for musikken til den berømte teaterregissøren Robert Wilsons utgave av Edda.

CocoRosie var albumaktuelle i 2015 da de slapp sitt sjette studioalbum Heartache City, som ble spilt inn på en gård i Sør-Frankrike med antikke instrumenter. For øvrig mye av de samme instrumentene som ble brukt på debutplaten La Maison De Mon Rêve fra 2004.

I fjor gjestet duoen også Blå i Oslo - og konserten ble anmeldt til fire stjerner her i GAFFA.


Teaterstykket er basert på utdrag fra Jon Fosses gjendikting av Den eldre Edda - de norrøne gudediktene som ble skrevet ned på Island på 1200-tallet - og har urpremiere lørdag 4. mars på Det Norske Teatret.

— Det er et stort spenn i det musikalske uttrykket som følger Robert Wilsons iscenesettelse av Edda. På den ene siden bruker han musikk av den store nålevende samtidskomponisten Arvo Pärt som er kjent for sine minimalistiske verk, som i sitt enkle og reine uttrykker noe helt særegent. I skarp kontrast til dette er også CocoRosie involvert i Wilsons arbeid. Med sin lekenhet, utforutsigbarhet og mer eksperimentelle tilnærming til musikken har de vært medskapere underveis i prosessen, uttaler teatersjef ved Det Norske Teatret Erik Ulfsby til GAFFA.

Han er full av lovord om arbeidet den amerikanske duoen har gjort underveis i utviklingen av stykket.


— De har produsert musikk, sanger og lydbilder i samråd med Wilson og hele denne prosessen skiller seg fra alt annet vi holder på med i teateret. Vanligvis har vi et musikalsk forelegg, eller vi får oversendt materiell som er innøvd eller ferdigkomponert. Under Edda tilfører CocoRosie musikk og komposisjoner gjennom å se hvordan stykket utvikler seg dag for dag, time for time. Det er uhyre presist, det er intenst og meget arbeidskrevende. Men de har overskuddet, galskapen og viljen til å skape det totalkunstverket som er i ferd med å utfolde seg på Hovudscenen vår. Og som i alt annet Robert Wilson kreerer, er musikken, lydene og overgangene særdeles viktige elementer i det endelige resultatet. Han skaper tablåer, nærmest maler ut bilder i store scener og farger dette med bevegelser, lys og – ikke minst – musikk.

Robert Wilson er ikke ukjent for samarbeid med kjente musikere og har i tillegg til CocoRosie tidligere jobbet med Tom Waits, Lou Reed og David Byrne fra Talking Heads, samt komponist og performancekunstner Laurie Anderson og Anthony fra Anthony And The Johnsons - nå kjent som Anohni og med et av fjorårets mest kritikerroste album på samvittigheten.

Les mer om oppsettingen av Edda på Det Norske Teatrets nettsider.


ANNONCE