Nyhet

10 minneverdige Grammy-øyeblikk

Natt til mandag går den 59. Grammy-utdelingen i rekken av stabelen i Los Angeles. Her er 10 mer eller mindre minneverdige øyeblikk i prisutdelingens historie.

Når den amerikanske Grammy natt til mandag deles ut for 59. gang er det ikke bare musikkverdenens mest omtalte prisutdeling. Det er også et samlingspunkt for størsteparten av tidenes største musikkstjerner og folk fra underholdningsbransjen. De tropper alle opp på den røde løperen, om ikke på grunn av en nominasjon i de over 80 kategoriene, i det minste for å gjøre seg en smule bemerket.

Den celebre seremonien har derfor alltid vært god på både rørende og latterlige øyeblikk, når så mange mennesker samles under et tak for å hylle det siste årets musikk. Vi har samlet 10 minneverdige øyeblikk..

10. Kan dere synge eller?


La oss starte litt utenfor musikken. I 1990 mottok duoen Milli Vanilli en Grammy i kategorien for årets nykommer. Men nei, de to gutta var bedre på å mime til backingtracket enn å synge selv, og det er da heller ikke for deres musikalske egenskaper de nevnes i denne sammenhengen. De skandaløse duoen var nemlig de første i Grammys historie til å bli fratatt prisen da det på pinlig vis ble avslørt at de ikke hadde åpnet munnen en eneste gang på deres debutalbum.

09. All you need is love


I et større selskap kan man gjerne bli en smule reservert. Noen ganger skjer det noe som får folk til å stå sammen. Et slikt øyeblikk inntraff i 1981 da Yoko Ono mottok en Grammy på vegne av John Lennon, som ble skutt og drept året før. Lennons budskap om kjærlighet var dog langt fra glemt, noe som straks viste seg da alle i salen applauderte og reiste seg for å hedre den drepte musikeren. Etterpå uttalte Yoko Ono: "Jeg var overveldet av den massive kjærligheten og støtten fra publikum som jeg og Sean følte da vi gikk opp på podiet."

08. All thriller, no filler


The King of Pop, Michael Jackson (bildet), kommer man ikke utenom. Det er kanskje spesielt året 1984 som var avgjørende for å krone ham med hans tittel. Han var nominert i hele 12 kategorier, og han tok med seg åtte statuetter hjem til Neverland Ranch for albumet Thriller. Det kan vel heller ikke overraske at albumet har solgt i over 40 millioner eksemplarer når man tenker på hvor mange av Jacksons største hits som er å finne på nettopp Thriller.

07. Adele kan også


Michael Jackson er tett fulgt av Adele, som i 2012 vant ikke mindre enn seks statuetter for sitt andre album 21. Det er også et album som bemerket seg stort på hitlistene. I en tid hvor album er like vanskelige å selge som brokkoli til småbarn er det en mildt sagt overraskende suksess med et salg på over 30 millioner eksemplarer. Hvor mange priser vinner Adele i år, mon tro?

06. Slim Shady møter the Rocket Man


Slim Shady har tidvis en homofobisk tunge så fæl at han får Vladimir Putin til å minne om en stamgjest på Fincken. Derfor var det et vakkert øyeblikk da Elton John slo seg sammen med Eminem på scenen under hitlåta Stan i 2001. Elton John uttalte overfor Los Angeles Times etterpå: "Jeg er en stor fan av Eminems musikk. Jeg vil helle være med på å rive ned de veggene som skiller mennesker enn å være med på å bygge dem".

05. "Soya-bombe"


I 1998 var Bob Dylan for en gang skyld ikke så vrien på scenen. Han hadde året i forveien gitt ut det mesterlige albumet Time Out Of Mind, produsert av Daniel Lanois, og han skulle opptre under seremonien med en låt fra skiva. Smilet forsvant en smule i Dylans ansikt for han var knapt kommet i gang med Love Sick, en mørk og nedpå låt, før en ung mann sprang opp på scenen i bar overkropp med ordene "SOY BOMB" skrevet på brystkassen. Dette slo ikke Dylan ut av fatning, som bare ristet litt på hodet og spilte videre mens sikkerhetsfolka fikk den unge mannen av scenen. Det skulle åpenbart være et forsøk på performance-kunst. Fortsatt er det ingen som vet hva en soya-bombe er, og hva det har å gjøre med Dylans låtkatalog.

04. Egg-cellent


Hvis du noensinne skal være med på Grammy-utdelingen er måten du gjør din entré på viktig. Det er et spørsmål om stil. Når du står på den røde løperen skal du nemlig være sikker på at fotografene vender sine objektiver mot deg. Mange har forsøkt med utringede kjoler - her tenker vi spesielt på den ikoniske kjolen Jennifer Lopez hadde på seg i 2001 - men Lady Gaga stikker av meg prisen for den mest originale ankomsten på den røde løperen. I 2011 ankom hun nemlig i et kjempe-egg båret av noen standhaftige modeller. Inni lå hun gjemt i tre timer for å kunne leve seg inn i rollen (som blomst) før hun brøt seg ut av egget på scenen for å synge Born This Way.

03. Takknemlighet er en dyd


Kanye West må ha latt seg inspirere av Grammy-utdelingen i 2004. Da Evanescence vant prisen i kategorien for årets nykommer, følte 50 Cent at han måtte vise hva en ordentlig gangster er laget av. Han stormet opp på scenen og avbrøt sangerinnen Amy Lee midt i hennes takketale - hvor hun endte opp med å takke 50 Cent. Sånn er det også under en prisutdeling, det er vanskelig å ikke bli skuffa. Det er dessverre ikke alle som husker på at man også gjerne kan oppføre seg ordentlig og ta et nederlag med et smil.

02. Det handler om musikken, ikke reklamepengene


I 1993 tok Billy Joel saken i egne pianohender da han ble opprørt over tendensen til å forkorte artistenes takketaler for i stedet å klippe til reklamer i TV-sendingen. Det var ikke godt nok for den iltre sangeren, så da han skulle fremføre sitt på det tidspunkt store hit River Of Dreams besluttet han seg for å protestere. Vi nærmer oss slutten av låta når Billy Joel slutter, ser på klokka og sier: "Verdifull reklametid går tapt. Verdifull reklametid går tapt. Dollars, dollars, dollars". Til stor jubel fra publikum.

01. Det var en metalpris, eller hva?


I 1988 skulle prisen for årets hardrock/metal deles ut for første gang. Blant de nominerte var Metallica. Bandet var på en suksessbølge med albumet ...And Justice For All og var spådd en sikker seier over AC/DC, Iggy Pop, Jane´s Addiction og det engelske progbandet Jethro Tull. Det var dog ikke Metallicas metalliske lyd som dommerpanelet ble mest imponert over. Det var snarere Ian Anderson og hans tverrfløyte. Jethro Tull ble tildelt prisen til publikums forargelse. Selv vinnerne så forvirret ut. Metallica måtte vente i tre år med å få en Grammy, og da de mottok den prisen takket de selvfølgelig Jethro Tull for å ikke ha gitt ut et konkurrerende album det året.

ANNONCE