Nyhet

Går tett innpå den kritikerroste artisten i ny kinodokumentar

GAFFA.no - alt om musikk.

Midt i den svenske filmhøsten står en norsk dokumentarfilm om et av Sveriges nasjonale ikon, Lars Winnerbäck – laget av den norske «Dag»-skaperen og regissøren Øystein Karlsen.

Filmen «Winnerbäck – Ett slags liv» – oppkalt etter en av låtene hans – får svensk premiere 6. oktober, før den senere settes opp på norske kinoer.

— Lars er nesten like stor på begge sider av grensen, sier Karlsen til NTB.


Kinodokumentaren om Winnerbäck er produserte av norske Kamerakameratene, som også laget «Dag» og «De Syv Dødssyndene» for TV 2. Mandag presenteres den som en del av den svenske filmhøsten, melder det svenske filminstituttet.

Åpent og nært

Da Øystein Karlsens spillefilmdebuterte med «Fuck Up» i 2012 komponerte Lars Winnerbäck musikken, og han har også spilt i «Dag». Nå er den intervjusky og reserverte svensken selv hovedobjekt – og slapp filmteamet hele veien inn.


— Vi fulgte ham i et helt år. Hjemme, på veien, på konserter, i atelieret – han maler. Han er modig, og har vært svært åpen. Han tenker like mye som det virker som han gjør i låtene sine, og det håper jeg at vi har greit å portrettere, sier Øystein Karlsen, som fikk frie tøyler av Winnerbäck.

LES OGSÅ: Foo Fighters deler klipp fra kommende konsertfilm.

Anledningen er at det i fjor var 20 år siden Lars Winnerbäck (41) debuterte som plateartist. I filmomtalen skildres Lars Winnerbäck som «et ekstremt komplekst menneske, som med alle sine svakheter og karaktertrekk speiler en hel generasjons følelser».


— Han er naken i måten han skriver tekstene på, og når jeg ser hvilket forhold publikum har til dem, så er det en inderlighet der. I filmen forteller han hva som ligger bak låttekstene, og hvordan det er å formidle det til publikum. Det snakker han med likemenn om, kolleger som Rolf Lassgård, Per Gessle og Melissa Horn, i filmen, forteller Karlsen til NTB.

Fargekorrigerer

Nå er Øystein Karlsen i innspurten med fargekorrigeringen på «Winnerbäck – Ett liv», som har tittel etter låten fra 2013-albumet Hosianna.


— Han har aldri gjort noe annet enn å spille. Det er annerledes, sier Karlsen om tittelvalget.

LES OGSÅ: — Den viktigste låta jeg har skrevet.

Samtidig som han legger siste hånd på filmen, er Karlsen i gang med enda et nytt prosjekt – på ny med makkeren Kristopher Schau. De to skrev manus til TV-seriesuksessen om «Dag» i fire sesonger, som han også hadde regi på.


Duoen begikk de «De Syv Dødssyndene», også den for TV, og har enda lenger tilbake også det omstridte radioprogrammet «Norge i krig» på samvittigheten, da forsterket med Morten Ståle Nilsen.

Karlsen tro også til på regissørsiden i siste runde «Lilyhammer».

(©NTB)


ANNONCE