Nyhet

Iggy Pop fyller 70 år i dag - her er hans villeste samarbeid med andre artister

Stor dag for den evigunge rebellen.

Stor dag for den evigunge rebellen.

På denne dag i 1947 ble James Newell Osterberg Jr. født i Michigan. Som 22-åring albumdebuterte han som frontmann i protopunkbandet The Stooges og tok på seg artistnavnet Iggy Pop. Resten er historie. The Stooges, Fun House og gjenoppstandelsen med David Bowie som produsent på Raw Power står igjen som høydepunkter i en fantastisk karriere.

Senere skulle amerikanerens samarbeid med David Bowie resultere i de to Berlin-platene The Idiot og Lust For Life, som begge har 40-årsjubileum i år.

Skal vi være ærlige med oss selv har nok den videre solokarrieren til Iggy Pop bydd på både oppturer og nedturer. Men så sent som i fjor gikk han sammen med Queens Of The Stone Ages Josh Homme, Dean Fertita og Arctic Monkeys-trommis Matt Helders på albumet Post Pop Depression - og vår anmelder mente det var hans beste albumutgivelse på flere tiår.

LES OGSÅ: «Med arven etter Berlin-årene inntakt».

Når punk-pioneren i dag fyller 70 år er det på sin plass å mimre litt. Og hva passer vel bedre enn å se på noen av hans villeste samarbeid, i en karriere som har vært preget av flere slike.

Her er noen av våre favoritter.

10. Candy (med Kate Pierson fra B-52s)

Candy er en noe utypisk låt fra Iggys diskografi. Den glir nesten over i Chris Isaak-land og byr på en nedstrippet, nesten sensuell, duett med Kate Pierson fra B-52s. Noe av det mest fascinerende med låten er også at den er den Iggy Pop-låten som har gjort det aller best på de amerikanske hitlistene. 

Den er den eneste låten han har laget som noen gang kom inn på topp 40-listen.

09. Pain (med Danger Mouse og Sparklehorse)

Låten Pain er tatt fra Danger Mouse og Sparklehorse sitt ambisisøse Dark Night Of The Soul-prosjekt. Iggy er kun én av mange bidragsytere på denne platen, men han klarer likevel å sette sitt stempel på den med noe som godt kunne vært en Stooges-låt laget i moderne tid.

Prosjektet er for øvrig noe av det siste Sparklehorse/Mark Linkous gjorde før hans tragiske bortgang.

08. Little Know It All (med Sum 41)

Iggy Pop har vært med å inspirere til mye musikk gjennom sin karriere. Helt siden Sex Pistols covret The Stooges på slutten av 70-tallet har han vært uløselig knyttet til punken.

Mange vil kanskje ikke hevde at band som Green Day, The Offspring, Blink-182 og Sum 41 er punk, men Iggys samarbeid med sistnevnte i 2003 låter fortsatt kult nok i våre ører!

07. Repo Man (med Steve Jones, Clem Burke og Nigel Harrison)

Repo Man er tittellåten til kultfilmen med Emilio Estevez fra 1984. Filmen ble muligens like mye kjent for sitt legendariske punk-soundtrack der mange kontemporære punk-grupper, som Black Flag, Suicidal Tendencies og Cirkle Jerks, bidro.

Men hvem passer vel bedre til å toppe dette drømmelaget av band enn punkens «grand old man», Iggy Pop?

06. Stray Dog (med New Order)

Samarbeidet med New Order på låten Stray Dog er et godt eksempel på Iggy sin allsidighet og hvordan han kan kaste seg ut i ukjent farvann og likevel gjøre det til sitt eget.

Låten er en av de nyere fra New Orders katalog, og den holder et høyt driv samtidig som at Iggy leverer spoken word i beste Tom Waits-stil.

05. Dirty Love (med Ke$ha)

Ke$ha har muligens vært mindre kjent for musikk de siste årene og mer kjent for en vanskelig rettssak. På denne låten dreier det seg kun om musikk, riktig nok. Og Iggy fikk med denne en stjerne i den moderne popmusikk-himmelen med et beinhardt gjestevers.

04. Sunday (med Josh Homme)

Med taktfaste trommer fra Arctic Monkeys' Matt Helders og Josh Homme sin signaturlyd på gitaren dras dette høydepunktet fra fjorårets album Post Pop Depression i gang. En leken låt som viser en mer ettertenksom Iggy i førersetet.

Vi klarer fortsatt ikke å bestemme oss for om vi elsker eller hater koringen mot slutten - men den funker på sitt vis. Strykerne er også en herlig kontrast til resten av låta.

03. Did You Evah (med Debbie Harry)

Iggy Pop og Blondie-vokalist Debbie Harry gikk sammen om å tolke Cole Porters Did You Evah på en samleplate til inntekt for AIDS-forskning i 1990. Utgivelsen het Red Hot + Blue og kunne i tillegg til dette samarbeidet by på Porter-tolkninger fra blant andre Tom Waits, David Byrne, Annie Lennox og Neneh Cherry.

En morsom og annerledes tolkning fra to av rockens viktigste bidragsytere.

02. Lust For Life (med David Bowie)

Lust for Life er kanskje Iggys mest kjente låt. Noen vil kjenne den igjen fra «Trainspotting»-soundtracket, andre kjenner kanskje igjen trommingen som ble samplet i Disco Infernos kanskje minst like fantastiske låt, It's A Kid's World.

Om man kun skulle husket Iggy Pop med én låt, er denne en som ville stukket seg frem.

01. I Wanna Be Your Dog (med John Cale)

En gjenganger på Iggy Pops mange konserter og et av flere høydepunkt på debutalbumet til The Stooges. John Cale fra The Velvet Underground var hentet inn for å produsere dette albumet, men rakk også å sette sin helt egen signatur på låta.

Det er nemlig Cale som spiller bjeller og piano på I Wanna Be Your Dog.

Har du noen favoritter som ikke er kommet med på lista? Legg igjen en kommentar under artikkelen eller på vår Facebook-side.

ANNONCE