Nyhet

Vi minnes Tupac: I dag er det tjue år siden rapperen ble skutt

Siden det i dag er tjue år siden rapperen døde, har vi laget en liste med ti funfacts du (kanskje) ikke visste om ham.

Det er nå tjue år siden Tupac Amaru Shakur (1971-1996) ble skutt og drept i Las Vegas, Nevada. Han er en av de mest kjente og kontroversielle rapperne i hiphophistorien. 

Rapperen, som nå er et universitetsfag ved Universitetet i Oslo (ja, du kan få studiepoeng i Tupac!), har hatt enorm betydning for utviklingen av hiphop.

Hvem som skjøt og drepte ham i 1996, er fortsatt uklart.


For å hylle rapperen, som blant annet solgte 75 millioner album, har vi laget en liste med ti funfacts om ham, som du (kanskje) ikke visste fra før:

1 Tupac (for øvrig kanskje bedre kjent som 2pac) ble opprinnelig døpt Lesane Parish Crooks. Rapperens mor, Afeni Shakur, valgte dog å omdøpe ham allerede ett års tid etter fødselen, hvor han da fikk tildelt navnet Tupac Amaru Shakur.

2 Da Tupac var rampete og ikke ville oppføre seg ordentlig da han var barn, ble han straffet med å måtte lese avisen New York Times.


3 Selv om Tupac primært huskes for sin musikk, har han flere ganger opptrådt som skuespiller både på teater og film. Som 13-åring medvirket han i teaterstykket "A Raisin in the Sun" på Apollo Theater i Harlem. I tillegg hadde han en rolle i spillefilmene "Bullet" (1996) og "Above the Rim" (1994).

4 Apropos film: Det sies at Tupac var på audition og nesten fikk rollen som reke-eksperten Bubba i den Oscar-vinnende filmen "Forrest Gump" fra 1994. I et interview med Keisha Morris, som er Tupacs eks-kone, forteller hun at de på første date gikk på kino og så nettopp "Forrest Gump” fordi Tupac ville se hvordan Mykelti Williamson gjorde det i rollen som Bubba.

5 Som tenåring var Tupac opptatt av engelsk og irsk popmusikk og likte blant annet å høre på artister og band som Kate Bush, Sinead O’Connor, Culture Club og U2.


6 I tillegg til musikk var en av Tupacs store interesser bøker. Flere ganger har rapperen gitt uttrykk for at en forfatter som William Shakespeare fungerte som inspirasjonsfundament for musikken hans.

7 Som ung var Tupac politisk aktiv. I forbindelse med sitt high school-opphold i Baltimore meldte han seg inn i den kommunistiske organisasjonen YCLUSA (Young Communist League USA).

8 Før Tupac debuterte med sitt soloalbum 2Pacalypse Now i 1991, var han roadie samt danser for hiphop-gruppen Digital Underground.


9 Tre år før Tupacs død i 1996 datet han Madonna.

10 Mesteparten av rapperens sangtekster er sentrert omkring emnene vold, kummerlige forhold i det indre byliv, rasisme, sosiale problemer og ikke minst East Coast-West Coast-rivaliseringen (1991-1997), som endte med koste ham livet.

 


ANNONCE