Nyhet

Avstemning: 11 essensielle sanger med anti-Trump-budskap – hvilken er best?

Vi venter i spenning på resultatet av den amerikanske valgkampen med denne spillelisten.

Det har neppe gått noen forbi at det er valgdag i USA i dag. En del musikkinteresserte har nok også merket seg at det siden den 10. oktober er blitt skrevet og utgitt låter til albumet 30 Days, 30 Songs, som alle har det til felles at de kritiserer og direkte går i mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Vi har i denne artikkelen samlet de 11 låtene vi mener er de beste fra albumet.

Vi vil veldig gjerne høre hvilken av disse 11 sangene DU mener er best. Nederst i artikkelen finner du derfor et avstemningsbarometer. Du finner også en spilleliste med de 11 låtene slik at du kan høre på dem uten avbrytelser.

Death Cab For Cutie - Million Dollar Loan


Death Cab For Cutie starter det hele med låta Million Dollar Loan. I musikkvideoen til låta kan du se en Donald Trump-kopi bygge mur mot Mexico; en av Trumps kjernesaker.

"Mens han førte kampanje i New Hampshire i fjor (2015, red.anm.) forsøkte han å caste seg selv som en selfmade mann ved å hevde at han bygde opp sin formue med bare et "lite lån på en million dollars" fra sin far. Ikke nok med at den påstanden viste seg å være usann, så var Trump også flåsete," sa vokalist Ben Gibbard til NME i forbindelse med utgivelsen.


Franz Ferdinand - Demagouge

Det skotske rockebandet har aldri lagt skjul på sitt hat mot Donald Trump, og det gjør de absolutt heller ikke i denne sangen her. Teksten er utrolig direkte og ufiltrert. Tekstlinjer som "From the Wall straight to La Quenta / Those pussy grabbing fingers won't let go of me now" beskriver meget treffende hva deres syn er. Alt sammen pakket inn i det musikalske universet som vi ellers kjenner fra Franz Ferdinand.


EL VY - Are These My Jets?

EL VY består av The National-vokalist Matt Berninger og Brent Knopf fra Ramona Falls. Og i sin velkjente, rolige og autentiske stil synger Matt Berninger om Trump og hans ekstravagante livsstil. Duoen ga i 2015 ut deres debutalbum Return To The Moon. Deres bidrag til 30 Days, 30 Songs er av gode grunner ikke å finne på denne, men vi håber at låta vil føre til at duoen snart går i studio igjen.


Eminem - Campaign Speech

Låta er nesten åtte minutter langt og veldig minimalistisk med Eminem som rapper over summende synther. På låta kommer rapperen inn på flere politiske emner inkludert Donald Trump. Om den republikanske presidentkandidaten rapper Eminem følgende: "You say Trump don’t kiss ass like a puppet / ‘Cause he runs his campaign with his own cash for the fundin’/ And that’s what you wanted / A fuckin’ loose cannon who’s blunt with his hand on the button / Who doesn’t have to answer to no one / Great idea!"


Filthy Friends - Despierta

I denne låta langer bandet ut etter Trump med linjer som "Your time is over / Your power's peaked". Selve sangens tittel Despierta er oversatt fra spansk og betyr våpen.

Filthy Friends ble dannet i januar og består av Sleater-Kinneys Corin Tucker, R.E.M.s Peter Buck og The Minus 5s Scott McCaughey og Kurt Bloch. I tillegg har den prominente gruppen fått med trommeslageren fra King Crimson, Bill Rieflin. Det er Sleater-Kinneys Corin Tucker som legger vokal til gruppens anti-Trump-låt.

R.E.M. - World Leader Pretend 


Det amerikanske rockebandet har flere gange gått i klinsj med Donald Trump. Spesielt da Trump, under et stort møte omkring USAs atom-avtale med Iran i Washington, valgte å gå på scenen til tonene av bandets It’s The End Of The World As We Know It. For anledningen kvitterte bassist Mike Mills med en tweet som sa "Go fuck yourself – triste, oppmerksomhetskrevende, maktsultne små menn".


Ikke så rart at bandet derfor har bidratt med en låt til albumet. World Leader Pretende stammer dog tilbake fra 1988, siden gruppen ble oppløst i 2011, men det passer perfekt på Trump. Dette live-opptaket av låta har ikke tidligere blitt utgitt.

Jimmy Eat World - My Enemy


Tilbake i 2004 ga rockekvartetten ut albumet Futures på valgdagen da det skulle stemmes mellom George W. Bush og John Kerry, og hadde tidligere gitt ut et par politiske singler fra denne. Den gang var ikke bandet særlig vokale rundt hvem de holdt med, men det har endret seg. 

Med sangen My Enemy går de inn i rekken av musikere som går direkte mot Donald Trump. Man kan si hva man vil om bandet men de er tro mot sin stil og denne låta er intet unntak.


Moby & The Homeland Choir - Trump Is On Your Side

Den amerikanske artisten Moby har gitt to låter til albumet, nemlig Little Failure og Trump Is On Your Side, som bringer ham inn på vår liste. Kredidert på sangen er også The Homeland Choir. Moby har tidligere uttalt: "Ingen fornuftig person vil hyre en sur, uerfaren klovn til å fikse deres avløpsrør, så hvorfor vil noen fornuftige personer overveie å la en sur, uerfaren klovn lede landet?"

En slik uttalelse og den vanlige Moby-stilen som bærer låten, berettiger naturligvis til en plass på lista.

Jesu & Sun Kil Moon - The Greatest Conversation Ever In The History Of The Universe


Mark Kozelek, alias Sun Kil Moon, ga i januar ut et samarbeidsalbum med postrock-ensemblet Jesu. Prosjektet er på plate som på live-scenen formet av lange komposisjoner, som hovedsakelig dreier seg om repetive og langsomt groovende strukturer som virker herlig monotone under de stream-of-counsciousness-tekstene som Kozelek resiterer.


Og nettopp dette tar de med i sin låt til albumet. Låta, som er nesten ti minutter lang, innkretser alt det som forventes av et så dynamisk samarbeid.

Local Natives - Fountain Of Youth


Denne sangen er nærmeste en hyllest til Hillary Clinton enn en direkte hån mot Donal Trump. Blant annet med tekstlinjen: "I have waited so long, Mrs. President". 

Låta er å finne på albumet Sunlit Youth som kom ut i september. Local Natives spiller i Oslo 20. november.

Gruppen har for øvrig spilt inn en sang som kan laste ned via app'en Election FM. Musikken kan dog kun lastes ned om man befinner seg ved et amerikansk valgsted - og man skal altså møte opp og avgi sin stemme for å kunne få høre sangen.

Kyle Craft - Before The Wall


Listens siste sang er kraftig inspirert av Bob Dylan og de politiske protestsangene han skrev på 60-tallet. Med gjentatte passasjer omkring den mye omtalte muren Donald Trump vil bygge mellom Mexico og USA kommer sangen med scenarioer som ikke virker særlig positive. Mer sarkastiske.


Første strofe tar dette utgangspunktet: "If the wall it goes up and the country comes down / And it’s too tall to get in too late to get out / And the beaches have barbed wire across every shore / Would you lay down your gun then you won’t need it no more". 

Her kan du høre alle de 11 låtene på lista - via Spotify:

 

ANNONCE