Nyhet

R.E.M.-gitarist: Derfor gikk vi i oppløsning

Peter Buck forteller endelig om bandets beslutning om å gå hver til sitt. Det hele startet på et hotellrom i Bergen.

R.E.M. (bildet) ble oppløst i 2011 etter 31 års fartstid, fire måneder etter utgivelsen av albumet Collapse Into Now. De annonserte oppløsningen via gruppens hjemmeside med begrunnelsen at de følte de var nådd så langt som mulig som band. Nå har gruppens tidligere gitarist Peter Buck (til venstre i bildet) åpnet mer opp om årsaken til bandets oppløsning under et intervju med Rolling Stone.

Ifølge Buck staret diskusjonene om et oppbrudd på et hotellrom i Bergen før bandets første og eneste konsert i byen i 2008.

— Jeg hadde fire timer fri i Bergen og hadde lyst til å se meg rundt i byen. Istedenfor endte vi opp med å ha et tre timer langt bandmøte. Jeg var virkelig forbanna. Vi snakket om å legge til et par konserter på turnéen. Det var snakk om en stor sum penger, men jeg hadde ikke lyst til å gjøre det. Jeg har ikke lyst til å si hvor det var, men jeg så på dem og sa: 'Hvis dette er vår siste turné har jeg ikke lyst til å avslutte den med to halvfulle konserter i en stat dere ikke engang kunne betalt meg for å sette føttene mine i'. De svarte 'OK' til det, forteller Buck.


Slik fortonte samtalen seg videre, ifølge gitaristen: "Vi møttes, og Michael (Stipe, vokalist, i midten i bildet, red.anm.) sa: 'Jeg tror dere forstår. Jeg er nødt til å komme vekk fra alt dette.' Og jeg sa: 'For alltid?'. Michael så på Mike (Mills, bassist, pianist m.m, red.anm.) og Mike svarte: 'Det høres bra ut'. Slik ble det besluttet."

Buck føyer til: "Vi følte at vi hadde laget en sterk sisteplate. Jeg er veldig stolt av de to siste platene vi lagde. Accelarate (fra 2008, red.anm.) er på min topp fem-liste. Men vi kom til det punktet hvor vi ville gå våre egne veier. Vi ville ikke bli de folka som fortsetter å spille 20 år gamle sanger."

Videre forteller Buck at gruppen ikke har mange uutgitte låter gjemt bort. "Vi kunne muligens gitt ut ett album med sanger som var middelmådige bare for å komme med en utgivelse, men hvorfor skulle vi det?"


Han poengterer også at de tre medlemmene skiltes som venner: "Jeg liker måten vi stille og rolig forlot R.E.M., at vi ikke baksnakker hverandre". 

R.E.M. ga ut 15 studioalbum og har til dags dato solgt mer enn 85 millioner plater.

Siden oppløsningen av R.E.M. har Buck vært aktiv i en rekke musikalske prosjekter, med noe mindre stjernefaktor enn R.E.M. Han har blant annet utgitt noen soloplater på vinyl, spilt i gruppen The Minus 5 og produsert The Jayhawks' kommende album, Paging Mr. Proust.


Stipe har siden oppløsningen i hovedsak arbeidet som billedkunstner, mens Mills blant annet spiller i all star-gruppen The Baseball Project med Buck, Steve Wynn, Scott McCaughey og Linda Pitmon samt i Joseph Arthurs band.

ANNONCE