Nyhet

Platesjappen Apollon feirer 40 år med 11 dagers gratisfestival

Temakvelder for punk, metal og singer/songwriter står på programmet for platebutikken i Bergen de neste to ukene.

— Apollon er et sted som bare er blitt viktigere og viktigere for meg. Jeg har vært der mye oppover årene, forteller musiker William Hut.

Platesjappen, kafeén og baren Apollon rett over gaten for Garage i Bergen fyller 40 år i år, og feirer med med 11 dager med musikkfestival, øl-, og whiskysmaking. Musiker Hut, som selv er en del av stallen til Apollon Records, slipper i tillegg sin nye singel Bliss på konsertdagen sin. Selv var han inne sammen med sin far og kjøpte sin første plate der på midten av 80-tallet. Det var en plate av Slade, ifølge musikeren.

Apollon-sjef Tor Tessem forklarer at de tidligere har vært for dårlige til å feire seg selv. En i utgangspunktet oval helg er blitt utvidet til 11 dager med festival som går av stabelen onsdag 18. mai, med offisiell åpning torsdag 19. mai.


Kubansk på topp

Selv står Tessem og nøysomt prøver å koke i stand en spilleliste over de mest solgte platene på Apollon noensinne, i alle fall dem som kan spores. Arkivene før internett er møysommelige å gå gjennom.

— Det er faktisk Buena Vista Social Club som er den platen som har solgt mest hos oss noensinne. Det er nok ikke det man først tror, sier han.


På listen figurerer også artister og band som Bob Hund, Tom Waits og Nick Cave.

— Motorpsycho er også en gjenganger som selger vanvittig godt hver gang de gir ut noe, sier Apollon-sjef Tessem.

Ikke i førtiårskrisen


Platesjappen startet opp i Nøstegaten i 1976, og flyttet også opp på haugen til Klosteret senere. De har også vært vegg i vegg med Garage, men flyttet tidlig på 90-tallet inn i dagens lokaler.

Hvordan blir feiringen?

— Det blir et fantastisk bra program. Vi er ikke langt unna så mange band som vi er år gamle. Det har heller ikke vært vanskelig å få folk til å stille, og det blir en del sjangermessige dager. Vi har en ren metal-kveld, én kveld med punk-inspirert musikk, og på fredagen blir det mye singer/songwriter-inspirert musikk med artister som O. Martin og Jonas Alaska.


Så feiringen er vel ikke en førtiårskrise?

— Nei, vi er nok en ganske så vital førtiåring, sier Tessem, som selv har jobbet i butikken i 19 år.

Under feringen vil også Alle Tiders Duster gjøre sin første konsert siden 1983, og Ken-Dang skal gjøre låter som ikke har blitt spilt på 20 år.


Mini-konserter

Med årene har platesjappen også blitt pub, men Tessem presiserer at det er platevirksomheten som står i sentrum for dem.

— Vi driver en bar, men det er for å kunne selge plater.


Blant dem som skal spille på singer/songwriter-dagen er Jonas Aslaksen, bedre kjent som Jonas Alaska.

— Jeg har spilt mye i Bergen, og har gjort rundt en konsert i året og vel så det. Før et par av konsertene, som for eksempel på Kvarteret, har jeg kjørt mini-konsert på Apollon. Det er en herlig plass å komme til, og jeg liker folkene som jobber der. Det er en av grunnene til at jeg spiller på feiringen, sier Alaska.

Konsertene vil skje i Apollons bakgård, og det vil være DJ-set inne i butikklokalet om dagene.


Fullstendig program er ikke komplett enda, men det som er klart til nå er:

Onsdag 18.5

Enslaved
Leadsledge


Fredag 20.5

MK's Marvellous Medicine
William Hut
Festplassen
Kiss Kiss King Kong
Evig Din For Alltid

Lørdag 21.5


Vulture Industries
Ribozyme
Helheim
Krakow
Inculter

Søndag 22.5

Alle Tiders Duster
Utakk


Onsdag 25.5

$ushi X Kobe
Anja Elena Viken

Torsdag 26.5


Girl Army
Brekkjern
Fasit
Tirades

Fredag 27.5

Butterfly Garden
Robert Post
O. Martin
Fasit


Lørdag 28.5

Howlin Sun
Brimstone
Ubertøs
Gjennomslag
Ken Dang

ANNONCE