Nyhet

11 essensielle fotball-låter

EM sparkes i gang i kveld – vi lader opp med noen fine og viktige fotballrelaterte låter.

I kveld sparkes fotball-EM i gang, og i den forbindelse har vi laget en liste med noen av de fotball-låtene vi mener er de beste og viktigste gjennom tidene – og noen som bare har utmerket seg på en eller annen måte.

Vi har en hel måned med fotball foran oss, og vi kan ikke se for oss noen bedre måte å lade opp til det på enn å høre på disse låtene.

Godt EM!


David Baddiel, Frank Skinner, The Lightning Seeds – Three Lions (Football's Coming Home)

Englands VM-låt fra 1996. En klassiker, intet mindre.

 


New Order – World In Motion

Englands offisielle låt til VM i 1990. Fotball-låter har ofte et dårlig rykte (og det er vel forståelig, må vi vel innrømme), men når slike diskuteres, er New Orders World in Motion en låt som som regel alltid trekkes frem som eksempel på en bra en. Det er vi enige i (med unntak av rappesekvensen til John Barnes, kanskje?).

 


GES – När Vi Graver Guld I USA

Sveriges offisielle låt fra VM i 1994, da svenskene tok bronse. Den ble kåret til ”Årets låt” på svenskenes Grammy året etter.

 


Weezer – Represent

Ja, Weezer har laget fotball-låt! I 2010 slapp Weezer en uoffisiell låt til det amerikanske VM-laget: Represent. Sjefen i Weezer, Rivers Cuomo, er nemlig stor fotballfan.

 


Lars Vaular – Gary Speed

Leeds-fan Lars Vaular hyller favorittklubben med låten Gary Speed. Gary Speed var en walisisk fotballspiller som spilte 248 kamper og scoret 39 mål for Leeds. I november i 2011 tok fotballstjernen sitt eget liv, og i 2013 slapp Vaular låten, som en av låtene til albumet 1001 Hjem.


Jørn Lande – Alt for Norge

Norge er dessverre ikke med denne gangen heller, men det var en gang for noen år siden at vi deltok i (nesten) alle de store mesterskapene. Det begynner å bli noen år siden, men mange har fortsatt Rekdal-straffen mot Brasil og Drillo-isen friskt i minnet. Og låtene. Og av låtene er det vel den offisielle norske VM-låten fra USA-VM i 1994, Alt For Norge, den vi husker best? Eller er Bønda Ifra Nord fra 1998 bedre? Vi tar med begge.


Racer (DumDum Boys) - Bønda Ifra Nord

The Business - England 5, Germany 1


En sang av hooligans, for hooligans.

Slade – Give Us A Goal


Låten er fra 1978 og ble skrevet i håp om at det engelske rockebandet Slade skulle få sitt store gjennombrudd. Dette skjedde ikke, til tross for at de trodde at det å skrive en fotballåt ville være veien til suksess. Først etter at låten ble brukt i en TV-reklame for videospillet FIFA 09, har den blitt ordentlig populær.

E-type – Campione 2000


Den offisielle låten fra EM i Nederland og Belgia i 2000. Den ble enormt populær og har siden blitt spilt mye på fotballstadioner rundt omkring i Europa.

Sham 69 & The Special Assebley - Hurry Up England


Låter fra England er noe overrepresentert her, men det er ikke helt uten grunn. Få andre land har samme gode fotball- og fotballåttradisjon som dem. Derfor avslutter vi med enda en engelsk fotballåt.

Hurry Up England er en remix av Sham 69s hit Hurry Up Harry. Den ble spilt inn for å heie frem England under VM i 2006.


Noen vi har glemt som burde vært med på lista? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen.

ANNONCE