Nyhet

Kommentar: Sex, drugs og rock & roll

På mandag har HBO premiere på den nye serien Vinyl. Vi har sett de to første episodene.

Med stjerneregissøren Martin Scorsese, The Rolling Stones-frontmann Mick Jagger og Terrence Winter (Sopranos, Boardwalk Empire) bak kamera og Bobby Cannavale, som sto for en drøyt god rolletolkning i HBO-serien Boardwalk Empire for noen år siden, foran kamera, ligger mye til rette for spenning og drama i den nye TV-serien Vinyl, som har premiere på HBO mandag i neste uke.

Tidligere denne uken fikk vi overvære en førpremiere på de to første episodene av serien, og selv om det er vanskelig å dømme en hel sesong basert på begynnelsen må det kunne sies at de to episodene legger grunnlaget for mye spenning fremover - spesielt for musikkinteresserte. Handlingen i serien er nemlig lagt til 70-tallet og New York, da punken lurte i undergrunnen. Ja, også gamle kjenninger som New York Dolls får mye plass i seriens første 120 minutter - og stemningen under scenen hvor vi ser ser skuespillere ta på seg rollene som David Johansen, Johnny Thunders, Sylvain Sylvain og resten av gjengen på scenen i en svett og falleferdig klubb er ganske mye tøffere enn sist jeg så restene av det legendariske bandet spille i Norge (på Ricks i Bergen i 2010).

Uten å spoile for mye kan man gjerne si at serien er litt som et Mad Men hvor man har forflyttet handlingen noen år - Mad Men slutter i 1970, mens Vinyl starter i 1973, med en betydelig mengde tilbakeblikk på hvordan hovedkarakteren lar penger gå foran vennskap og kunstnerisk integritet i en skitten platebransje på 50- og 60-tallet. De stilrene dressene og brennevinet fra 60-tallet er byttet ut med kokain og 70-tallets motebilde. Kvinnene som jobber i plateselskapet er fortsatt mest til pynt, men kvinnebevegelsen er i enda større grad enn i Mad Men på fremmarsj og den unge promotøren (spilt av Juno Temple) som oppdager det fiktive proto-punkbandet Nasty Bits i den første episoden kan fort bli denne seriens Peggy Olson.


Smeltedigelen New York fungerer også utmerket som bakteppe for handlingen - dette er de samme gatene Scorsese fanget i filmer som Taxi Driver og Mean Street - og musikken syder i denne nedslitte byen. Tidlige eksempler på hip hop og punk lurer bak mainstreamen og plateselskapenes avhengighetsforhold til mektige radiopratere og DJ-er skildres med spenning og intensitet samtidig som lydsporet er full av godbiter fra perioden - rettighetene til å bruke musikken her må ha kostet flesk!

Se også opp for Led Zeppelins mektige manager Peter Grant i de første to episodene. Skuespiller Christopher Moser stjeler disse scenene med briljans!

Vinyl har premiere via HBO Nordic mandag 15. februar.


Se en trailer for serien her:

ANNONCE