Nyhet

De 11 beste sangene som har vunnet en Oscar

Hvilken er din favoritt?

På søndag er det tid for den årlige Oscar-utdelingen. Vi i GAFFA har hørt igjennom alle de 81 forskjellige Oscar-vinnersangene siden prisen 'Original Song' først ble utdelt i 1934 og har håndplukket de 11 sangene vi mener er de mest essensielle.

Sangene vi tilbyr dere å stemme på finner dere lenger nede i omvendt kronologisk rekkefølge, så dere begynner i nyere tid og beveger dere inn i nostalgien. Lenger nede i artikkelen er det en liste over verdige kandidater som dessverre ikke nådde helt opp, men for å begrense oss til 11 kandidater var det et nødvendig onde. Hvis du ser et helt håpløst fravær som du føler burde vært med, gi oss beskjed i kommentarfeltet under artikkelen eller på vår Facebook-side!

Reglene som er stipulert i akademiets vurderingsmanual sier at den nominerte sangen må være original, skrevet til filmen sangen først ble hørt i og at den skal være hørt under filmen og/eller i rulleteksten.


Det luddige er at antall sangnominasjoner Oscar-utdelingen har hatt opp gjennom tidene har variert. I 1945 var det ingen maksgrense, men ettersom musikk og film nå går hand i hand så har vi landet på rundt fem nomineringer hvert år. Det er visse unntak som i 2013 hvor det kun var 4 nominasjoner.

Akademiets musikkavdeling stemmer på sine favoritter (poeng-skalaen fungerer slik: 6, 6.5, 7, 7.5, 8, 8.5, 9, 9.5, 10), men en sang må ha en samlet poengsum på minimum 8.25 for å bli nominert. Dette er grunnen til at det kan variere med antall nominerte sanger fra år til år.

Utenom poengsum-kriteriene er det siden 2008 en regel som tilsier at det er kun to sanger pr. film som kan nomineres i kategorien Best Original Song.


Nok 'Oscar-facts', her kommer de 11 essensielle Oscar-vinnersangene - hør og stem nedenfor:

2014: Glory – fra filmen Selma:

Musikk og tekst: John Legend og Common.


Sangen med sterke historiske og politiske undertoner, skrevet av John Legend, Glory ble i stor grad glorifisert. Soul- og hiphop-sangen vant utenom Oscar-prisen også Golden Globe, en Grammy og en Critics' Choice Movie Awards. 

2013: Let it Go – fra filmen Frozen:

Musikk og tekst: Kristen Anderson-Lopez og Robert Lopez.


Disney-hitten Frozen med Let it Go kuppet Oscar-utdelingen samme år som Pharrell var nominert med Happy. Sangen vant ikke bare Oscar, men også en Grammy. Opprinnelig sunget av amerikanske Idina Menzel, det tok ikke lang tid før sangen ble omgjort til en poplåt av Demi Lovato.

2012: Skyfall – fra filmen Skyfall:

Musikk og tekst: Adele og Paul Epworth.


Temasangen fra den 23. Bond-filmen sunget av britiske Adele (bildet) ble den første Bond-sangen til å vinne både en Oscar, Golden Globe, Grammy og Brit Award og landet i tillegg på en solid 8. plass på Billboards Hot 100.

2002: Lose Yourself – fra filmen 8 Mile:

Musikk av Eminem, Jeff Bass og Luis Resto, tekst: Eminem.


Rap-stjernen Eminem var den første rapperen til å vinne en Oscar for beste sang, hvilket er en velfortjent ære for denne intense Billboard Hot 100 -førsteplassen. Eminem grep øyeblikket og det ga ham og Lose Yourself en plass på Rolling Stones liste over 500 Greatest Songs Of All Time – en av kun tre hiphop-sanger på listen.

1997: My Heart Will Go On – fra filmen Titanic:

Musikk av James Horner, tekst: Will Jennings.


James Camerons episke, romantiske 11-dobbelte Oscar-vinnerfilm Titanic fikk også prisen for beste sang. Vakkert sunget av kanadiske Celine Dion er sangen ingen av oss har glemt. Den har utenom akademipriser æren av å være en av de bestselgende singlene gjennom tidene. Komponisten James Horner døde på tragisk vis i 2015 i en flystyrt, 61 år gammel.

1994: Can You Feel the Love Tonight – fra filmen The Lion King:

Musikk av Elton John, tekst: Tim Rice.


Elton John-balladen er en av mange sanger som Disney har vunnet Oscar for beste originale sang med. Men vi mener dette er den klart beste! Utenom denne skrev Elton og Tim Rice også fem andre sanger til Løvenes Konge, inkludert Circle Of Life og Hakuna Matata.

1986: Take My Breath Away – fra filmen Top Gun:

Musikk av: Giorgio Moroder, tekst: Tom Whitlock.


Kult-filmen som ble regissert av avdøde Tony Scott ble ikke Oscar-nominert, men sangen som er sunget av det amerikanske new wave-bandet Berlin ble. Den uforglemmelige sangen, vant også Golden Globe-trofeet – Oscarens wingman.

1983: Flashdance… What a Feeling – fra filmen Flashdance:

Musikk av Giorgio Moroder, tekst: Keith Forsey og Irene Cara.


En ekte 80-tallskjenning som ga Cara – som også medvirket i Fame – hennes eneste nr. 1 single på Billboards Hot 100. Sangen solgte også til platinum i hjemlandet, USA.

1973: The Way We Were – fra filmen The Way We Were:

Musikk av Marvin Hamlisch, tekst: Alan Bergman og Marilyn Bergman.


Det var ikke Streisand-effekten som gjorde denne sang til en Oscar-vinner, men sangen er enestående sunget av den Brooklyn-fødte sangerinnen Barbra Streisand. I den romantiske filmen med samme navn spillte Streisand mot Robert Redford.

1971: Theme from Shaft – fra filmen Shaft:

Musikk og tekst: Isaac Hayes.


Avdøde Hayes skapte denne funky låta som gjorde at han fikk æren av å være den første afro-amerikaner til at motta Oscar for beste originale sang. I tillegg til å være brukt i ett ukjent antall serier og filmer posisjonerte Shaft-singlen seg rolig på plass nr. 1 på Billboards Hot 100.

1939: Over the Rainbow – fra filmen The Wizard Of Oz:

Musikk: Harold Arlen, tekst: Yip Harburg.


Denne klassikeren er sunget av Judy Garland, her bare 17 år gammel. Ikke merkelig at hun fikk tilnavnet "den lille fuglen med den store stemmen", før hundøde så altfor tidlig i 1969. Dorothys sang er fremdeles aktuell.

Her kan du høre alle de 11 essensielle låtene (krever Spotify-abonnement):


Andre Oscar-vinnersanger:

 • 1952: High Noon (Do Not Forsake Me, Oh My Darlin') – fra High Noon
  Musikk av Dimitri Tiomkin, tekst: Ned Washington
 • 1980: Fame – fra Fame
  Musikk av Michael Gore, tekst: Dean Pitchford
 • 1984: I Just Called to Say I Love You – fra The Woman in Red
  Musikk og tekst: Stevie Wonder
 • 1987: (I've Had) The Time of My Life – fra Dirty Dancing
  Musikk av Franke Previte, John DeNicola og Donald Markowitz, tekst: Franke Previte
 • 1991: Beauty and the Beast – fra Beauty and the Beast
  Musikk av: Alan Menken, tekst: Howard Ashman
 • 1992: A Whole New World – fra Aladdin
  Musikk av Alan Menken, tekst: Tim Rice
 • 1993: Streets of Philadelphia – fra Philadelphia
  Musikk og tekst: Bruce Springsteen
 • 1995: Colors of the Wind – fra Pocahontas
  Musikk av Alan Menken, tekst: Stephen Schwartz
 • 1999: You'll Be in My Heart – fra "Tarzan
  Musikk og tekst: Phil Collins
 • 2003: Into the West – The Lord of the Rings: The Return of the King
  Musikk og tekst: Fran Walsh, Howard Shore og Annie Lennox

Til den 88. Academy Awards-utdeling er disse fem sangene nominert:

Earned It – fra Fifty Shades Of Grey. Musikk og tekst: Belly, Stephan Moccio, Jason "Daheala" Quenneville og The Weeknd


Manta Ray – fra Racing Extinction. Musikk av J. Ralph, tekst: Antony Hegarty

Simple Song #3 – fra Youth. Musikk og tekst: David Lang

Til It Happens To You – fra The Hunting Ground. Musikk og tekst: Lady Gaga og Diane Warren


Writing's On The Wall – fra Spectre. Musikk og tekst: Jimmy Napes og Sam Smith

Det forventes at sangene blir fremført live under utdelingen, en tradisjon som har eksistert siden den 18. utdelingen i 1946, hvor blant annet Frank Sinatra opptrådte. Dessuten er Lady Gaga, Sam Smith og The Weeknds deltagelse allerede bekreftet på Oscar-utdelingens nettsider

Showet sparker av den 28. februar, natt til mandag. I skrivende stund så er det ingen norske fjernsynskanaler som har bekreftet at de viser Oscar utdelingen, så vi må nok ty til det mektige internett for å se Chris Rock verte opp publikum og kjendiser.


ANNONCE