Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste låter (50 - 41)

Vi har satt oss ned og hørt gjennom året – dette er våre favorittlåter fra 2016.

Det er midten av desember! Snart jul. Snart et nytt år.

For musikkredaksjoner betyr det at man må sette seg ned og gå gjennom all musikken som har blitt gitt ut, album og låter, og lage lister.

2016 har vært et forholdsvis tungt år i musikkbransjen, men det har heldigvis vært en del oppturer, også – noe disse årslistene er en god indikasjon på.


Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album.

Årets lister er satt sammen av Ellen Lund, Katrine Østlyng, Tor Kristian Haldorsen, Ine Julia Rojahn Schwebs, Per Henrik Arnesen, Ida Frantsen, Hanna Mari Moen, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Morten Waage Johansen, Else Solheim, Stina Helland, Geir Magne Staurland og sjefredaktør Tord Litleskare.

50. The Monkees - Me & Magdalena


Warner Music

I anledning The Monkees' 50-årsjubileum slapp bandet i år sitt første nye album på tjue år! Good Times! heter det, og det inneholder låter som ble skrevet for bandet på 60-tallet, men aldri ble spilt inn, i tillegg til originalkomposisjoner av Monkees-glade låtskrivere – noe som betyr at albumet inneholder låter skrevet av blant andre Weezers Rivers Cuomo og et samarbeid mellom Paul Weller fra The Jam og Noel Gallagher fra Oasis.

Og Death Cab For Cuties Ben Gibbard, som har skrevet Me & Magdalena, som er et høydepunkt på albumet. Herlig innadvendt og stillferdig, og akkurat slik man tenker at en Ben Gibbard-skrevet låt spilt av The Monkees skal høres ut.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


49. Tycho - Horizon


Ghostly International

Med låten Horizon befester Tycho seg nok en gang som mestere av å kombinere det elektroniske med det organiske. Varme analoge synther møter signatur-stakkato-gitarer og blodtight tromming som ligger i krysningspunktet mellom programmert og menneskelig. Tycho er musikkens svar på Westworlds verter som er på vei mot sentrum av labyrinten. Tipper "Bernarnold" er fan.

En låt som passer like godt på dansegulvet som i bilen på langtur.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


48. Tomine Harket & Unge Ferrari - Du Fortjener Å Være Alene


Nora Collective

Det har lenge vært på tide for musikk-norge å anskaffe et kontemporært r&b-alibi. Tomine Harket og Unge Ferrari utgjør en verdig kvalifisering med Du Fortjener Å Være Alene.

Du kan høre en live-fremføring av låta her:

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


47. The Chainsmokers - Closer (feat. Halsey)


Disruptor Records

Sammen med Halsey har The Chainsmokers laget årets danselåt. Closer har hatt årets lengste periode som nr. 1 på Billboards topp 100-liste. Hele 12 uker på rad regjerte Closer på toppen, og det med god grunn.

Det synes vi, i alle fall!

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


46. Highasakite - Golden Ticket


Propeller Recordings

Camp Echo var albumet som fortsatte å føre Highasakite oppover mot toppen i norsk musikkliv - og Golden Ticket var en av låtene som utmerket seg mest både på albumet og under bandets mange store konsertopptredener i år.

Det er nesten slik at man får gåsehud bare av å tenke tilbake på hvor godt denne låta satt under bandets avslutning av Bergenfest tilbake i juni.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


45. Bob Dylan - Melancholy Mood


Columbia Records

Nobelprisvinneren i litteratur(!) fortsatte å imponere med sine versjoner av klassiske låter, som først og fremst er mest kjent i Frank Sinatras tolkninger, med albumet Fallen Angels tidligere i år. Og singelen Melancholy Mood står igjen som et klart høydepunkt på albumet.

Det er bare så deilig å høre Dylan tolke andre låtskrivere.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


44. Kendrick Lamar - untitled 08 09.06.2014


Aftermath/Interscope

Årets overraskende utgivelse fra Kendrick Lamar, untitled unmastered., er en samling låter spilt inn de siste årene som ikke hadde fått plass på hans to siste kritikerroste album good kid, m.A.A.D. city (2012) og To Pimp A Butterfly (2015).

Albumet er først og fremst et interessant innblikk i overskuddslageret til rapperen, men også full av gullkorn - ikke minst denne funky saken.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


43. Margo Price - Four Years Of Chances


Third Man Records

Når du spiller inn singelen din i Memphis så krever det at du vet hvordan du mikser blues, soul og country akkurat like bra som en perfekt cocktail fra Torggata Botaniske. Krydre med litt B.B. King-inspirert gitarsolo, og tidlig 70-talls Bobby Gentry sin "no bullshit"-basslinje, og en tekst om en eks-kjæreste som ikke visste hva han hadde før han mistet det, og du har Four Years Of Chances:

“Because you want what you can’t have / And now I’m going to say it slowly / Before I got away / You had me one thousand, four hundred sixty-one days.”


Neste sommer gjester Margo Price Roskilde Festival - la oss for all del håpe at hun dukker opp på en scene her til lands også!

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


42. Cashmere Cat - Wild Love (feat. The Weeknd & Francis And The Lights)

Mad Love/Interscope

Der det kanskje kan sies at både Cashmere Cat og The Weeknd ikke maktet å leve opp til forventningene med sine respektive soloalbum, er Wild Love et nydelig, lite musikalsk stykke.


Francis And The Lights og The Weeknds vokalprestasjoner smelter silkemykt inn i det velproduserte sporet og utgjør til sammen en utmerket poplåt.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


41. Ary - The Sea

Toothfairy/Petroleum Records

The Sea er kanskje en av de beste låtene Norge har å komme med i år! Elektronisk pop-låt, med deilige og myke beats, og ikke minst Ary sin forførende vokal på toppen. Det er også introlåten til årets store NRK-satsing "Nobel".


Det kan vel ikke bli stort bedre?

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste album - hver dag denne uka.

ANNONCE