Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste låter (30 - 21)

Vi har satt oss ned og hørt gjennom året – dette er våre favorittlåter fra 2016.

Det er midten av desember! Snart jul. Snart et nytt år.

For musikkredaksjoner betyr det at man må sette seg ned og gå gjennom all musikken som har blitt gitt ut, album og låter, og lage lister.

2016 har vært et forholdsvis tungt år i musikkbransjen, men det har heldigvis vært en del oppturer, også – noe disse årslistene er en god indikasjon på.


Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album.

Årets lister er satt sammen av Ellen Lund, Katrine Østlyng, Tor Kristian Haldorsen, Ine Julia Rojahn Schwebs, Per Henrik Arnesen, Ida Frantsen, Hanna Mari Moen, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Morten Waage Johansen, Else Solheim, Stina Helland, Geir Magne Staurland og sjefredaktør Tord Litleskare.

Her kan du se plassene 50 - 41 og plassene 40 - 31.


30. Whitney - Golden Days

Secretly Canadian

Golden Days er en nostalgisk, enkel og nydelig poplåt som passer perfekt til en roadtrip med vinduene rullet ned. Vind i håret. Solbriller på. Julien Ehrlich som synger “I tell myself what we had is gone”. “It's a shame I can't get it together now”. “I'm aching/ I'm searching for those golden days”.


Og du tenker: ”Det går bedre nå”.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


29. Hjerteslag - Sang Til Sonja

Eget Selskap

"Det danser sambarytmer inni hodet mitt", en fest som "har vart siden 1993" og en kropp som er "blitt til gelé". Slik kan teksten til en av årets mest fengende norske låter oppsummeres.


Ingen tvil om at denne kommer til å skape stor stemning når bandet etter hvert stiger opp på de største scenene her til lands. Det MÅ jo bare skje nå!

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


28. White Lies - Is My Love Enough

BMG

Fra britenes siste album Friends, dukker opp den vakre låten Is My Love Enough. Da bandet spilte på Rockefeller i høst klarte de å engasjere publikum aller mest med nettopp denne nye låten.


...og akkurat det er en prestasjon når man tenker på hvor mange sterke singler White Lies har i katalogen.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


27. Radiohead - Ful Stop

XL Recordings

Burn The Witch og Daydreaming tok oss først med storm, men etter å ha lyttet uforsvarlig mye til Radioheads A Moon Shaped Pool det siste halvåret er det den suggererende kraut-flørten Ful Stop som sitter igjen som albumets store høydepunkt.


Her kan du se en live-fremføring av låta, men vi anbefaler studioversjonen på øreklokkene og full konsentrasjon.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


26. Woods - Sun City Creeps

Woodsist

Albumåpneren på Brooklyn-bandet Woods sitt niende album starter forsiktig med en hornseksjon før gitaren kommer inn og vi får en fusjon av afrikansk jazz, elektrisk blues og funk, blant annet (!), i en låt som nettopp nikker i mange forskjellige retninger. Det er likevel veldig Woods, med en grunnmur som består av Woods-estetikk og -lyd. 


Sun City Creeps gir et lite innblikk i hele den varierte diskografien til bandet, og paradoksalt nok sørger den samtidig for noe helt annet enn de har gitt ut før.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


25. Bon Iver - 29 #Strafford APTS

Jagjaguwar

Bon Iver nekter å stilne sitt jag etter nye uttrykk på deres nye plate, men likevel: mellom slagene finnes konkrete låter hvor innhold triumfer form. #29 Stafford APTS er en av dem. Men også denne, i sin lavmælte produksjon, er utfordrende, samtidig som den tar en hel tid på kornet: For hvorfor i all verden liker vi at det skurrer og hakker i Justin Vernons falsett – i selve klimakset av låten?


Vi vet ikke. Vi vet ikke annet enn at vi elsker det. 

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


24. The Avalanches - Frankie Sinatra

Modular

Årets mest irriterende, eller årets mest fengende? The Avalanches fulgte endelig opp 2000-albumet Since I Left You med Wildflower i år - og singelen Frankie Sinatra fikk i gang dansefoten hos flere av oss i GAFFA-redaksjonen.


Vi er fortsatt skuffet over at gruppen avlyste konserten på Øyafestivalen i sommer - og håper på en ny dato i Norge neste år.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


23. Warpaint - New Song

Rough Trade

Det er to år siden Los Angeles-bandet slapp det selvtitulerte albumet Warpaint, og da de annonserte nytt album i august i år, slapp de samtidig den nye låten (med den passende tittelen) New Song. Og for en ny sang!


Det er dansbart, særdeles fengende og det mest ”popete” de har laget noen gang.

Heldigvis viser det seg at pop og Warpaint er som hånd i hanske.


Hør låta på Spotify eller Apple Music.

22. Ivan Ave - The Circle

Jakarta Records


Med hjelp fra produsent Mndsgn er The Circle et herlig stykke hip-hop som direkte komplimenterer pionerer som J Dilla, Madlib og Slum Village.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


21. Tove Lo - Cool Girl

Universal Music

Den svenske vokalisten og låtskriveren Tove Lo vet å skape god popmusikk, i tillegg har hun med Cool Girl laget en deilig girl power-låt som får alle jenter til å gå ut av klubben med hevet hode.


Låta er også ufattelig fengende, og definitivt en av årets største hits.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste album - hver dag denne uka.

ANNONCE