Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste låter (10 - 01)

Vi har satt oss ned og hørt gjennom året – dette er våre favorittlåter fra 2016.

Det er midten av desember! Snart jul. Snart et nytt år.

For musikkredaksjoner betyr det at man må sette seg ned og gå gjennom all musikken som har blitt gitt ut, album og låter, og lage lister.

2016 har vært et forholdsvis tungt år i musikkbransjen, men det har heldigvis vært en del oppturer, også – noe disse årslistene er en god indikasjon på.


Hver dag denne uken har vi talt ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album, og nå er vi kommet til veis ende med topp 10.

Årets lister er satt sammen av Ellen Lund, Katrine Østlyng, Tor Kristian Haldorsen, Ine Julia Rojahn Schwebs, Per Henrik Arnesen, Ida Frantsen, Hanna Mari Moen, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Morten Waage Johansen, Else Solheim, Stina Helland, Geir Magne Staurland og sjefredaktør Tord Litleskare.

Her kan du se plassene 50 - 41, plassene 40 - 31, plassene 30 - 21 og plassene 20 - 11.


10. M83 - Go (feat. Mai Lan)

Naïve

M83 fortsetter sin frekke åttitallsflørt med det som må være franskmannen Anthony Gonzales sitt mest gjennomførte stykke musikk til nå. Den kjølige sounden, som for øvrig ble stueren med "Drive"-soundtracket, gir den en lett John Hughes-stemning, og det, ispedd gitar i Prince (RIP) sin ånd, gjør det til en sikker vinner.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


09. Frank Ocean - Pink + White


Boys Don't Cry

Av en rekke solide låter som utgjør Frank Oceans nye album, Blonde (Blond?), er Pink + White den som – selv om det er vanskelig å velge – er aller best. Altså, for et album! Og for en låt!

Pink + White er muligens det ”streiteste” sporet fra mesterverket, men en mer vellaget, varm og nostalgisk låt skal man lete lenge etter. Pharrells utrolig elegante basslinje som glir over i akustisk gitar, Oceans tekst som får selv post-Katrina-New Orleans til ikke å virke så aller verst, det vakre pianospillet – alt er så gjennomført og solid. Toppen av kransekaka er Beyoncés koring som gir låtens ”outro” en vakker tekstur uten å ta fokus.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


08. Childish Gambino - Me And Your Mama


Glassnote

De fleste må ha blitt tatt på senga da Childish Gambino slapp singelen Me And Your Mama. Lydbildet er simpelthen lydkunst og låtstrukturen episk. Det er en ekspressiv, nytenkende Childish Gambino som plutselig viser seg fra toppen av sine vokalprestasjoner, og i et instrumentalarbeid som sjangermessig er et kaotisk smelteverk.

Helhetlig er det praktfullt håndtverk.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


07. Chance The Rapper - All Night (feat. Knox Fortune)


Apple Music

Chance The Rapper-albumet Coloring Book sin absolutte hit? Den catchy, dansevennlige All Night, selvfølgelig. Låten enhver klubb og ethvert dansegulv vil høre den igjen og igjen? All Night, selvfølgelig!


Hør låta på Spotify eller Apple Music.

06. Solange - Cranes In The Sky

Columbia Records


Solange har for alvor tatt steget ut av skyggen av sin eldre søster Beyoncé, og leverer en av årets vakreste ballader med Cranes In The Sky.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


05. The Weeknd - I Feel It Coming (feat. Daft Punk)

Republic Records

Der den absolutt fengende singelen Starboy ble mer et statement fra The Weeknd er det albumets andre Daft Punk-samarbeid I Feel It Coming som trekker det lengste strået blant GAFFA-skribentene når årets beste låter skal kåres.


Et lekent og fett samarbeid som også får oss til å lengte etter et nytt album fra den franske duoen.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


04. Kanye West - Fade

Def Jam

Kanye Wests album The Life Of Pablo er muligens et godt bilde på rapperen anno 2016. Rotete og på skissestadiet, men likevel med glimt av ren og skjær genialitet. Aller best kommer det til uttrykk på låta Fade med en av årets feteste melodier og rytmer i bunn.


Si hva du vil om Kanye, men klarer du å holde føttene i ro til denne er du temmelig kjip. Just sayin'.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


03. A Tribe Called Quest - We The People...

Epic Records

A Tribe Called Quest klarer her kunststykket å kombinere black lives matter-bevegelsens sinne over den systematiske undertrykkelsen av minoriteter i USA med den godlynte humoren som man alltid har kunnet forvente av gruppa.


Et av årets mest overraskende høydepunkt fra rapverdenen.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


02. DJ Shadow - Nobody Speak (feat. Run The Jewels)

Mass Appeal Records

Run The Jewels har vært over alt de siste årene - og allerede i januar kommer det et nytt album! At hiphop-duoens samarbeid med DJ Shadow skulle ende høyt opp på listene våre kommer neppe som en overraskelse.


En utrolig fengende låt - som kompletteres med årets kanskje aller beste musikkvideo.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


01. Blood Orange - Best To You

Domino

Noen ganger er alt man trenger en god poplåt. Blood Oranges Best To You, hentet fra det fantastiske albumet Freetown Sound som kom i sommer, er en av disse låtene som innkapsler alt som trengs. En god hook, fine melodilinjer og en naken, men likefullt genial, tekst.


Duetten mellom Dev Hynes og Lorely Rodriguez, bedre kjent som Empress Of, er akkurat så balansert og fin som den skal være.

“I can’t be the girl you want, but I can be the thing you throw away”, synger hun, repeterer det igjen og igjen. Han repliserer: “Do you really want to?”

Det er like forseggjort som resten av albumet – så enkelt, men likevel så effektfull og elegant utført.


Låten inneholder også den samme oppfinnsomme og lekne tilnærmingen til det musikalske som preger albumet, og det er som om låten lever sitt eget liv og får tilføyd nye lag for hver gjennomlytting. Man vil bare høre den igjen og igjen.

Blood Oranges Best To You topper årets låtliste fra GAFFA-redaksjonen!


Hør låta på Spotify eller Apple Music.

Hør alle låtene, 50-01, i denne spillelisten:


ANNONCE