Nyhet

Fem store album fra Patti Smith som fyller 70 år i dag

I anledning punkpoetens runde dag har vi skrevet om fem av hennes største albumutgivelser.

I dag fyller Patti Smith 70 år. I den anledning har vi skrevet litt om fem av hennes største albumutgivelser.

Horses (1975)

Debutalbumet med Mapplethorpes ikoniske coverfoto, den berømte åpningslinjen om at ”Jesus died for somebody's sins but not mine” og den spesielle blandingen av fandenivoldsk garagerock og litterært funderede tekster. Det er et hovedverk, ikke bare i hennes backkatalog, men i rocken som sjanger.

Radio Ethiopia (1977)

”Fuck Radio Ethiopia – I'm Radio Brooklyn” hveste kollegaen og forbildet Lou Reed på en konsert omtrent på den tiden da Smith slapp sitt andre album. Det er dog ingen grunn til å gi fingeren til Smiths plate, som byr på hardere kanter enn debuten og inkluderer minneverdige låter som Pissing In A River, åpneren Ask The Angels og den store finalen Radio Ethiopia/Abysinnia.

Easter (1978)

Utgivelsen er Smiths mest solgte til dags dato, ikke minst takket være singelen Because The Night som ble skrevet under kyndig veiledning av Bruce Springsteen, som på det tidspunktet spilte inn i Record Plant i New York samtidig med Smith.

Dream Of Life (1988)

Utgitt midt under Smiths knappe femten år lange tilbaketrekning fra spotlyset. Den inneholder singlen People Have The Power, som siden ble tatt i bruk av Springsteen i forbindelse med Vote for Change-turnéen i 2004.

Twelve (2007)

Det kan forekomme urimelig å fremheve et coveralbum på bekostning av dette års fine Banga eller sorgbearbeidningen Gone Again fra 1996. Med sine personlige fortolkninger av blant andre Nirvana, The Doors, Jimi Hendrix, Bob Dylan og Paul Simon kompilerer Twelve imidlertid på fornemt vis 40 års inspirasjonskilder.

Hør nevnte Because The Night fra 1978-albumet Easter her:

ANNONCE