Nyhet

11 essensielle album du må høre i oktober

Her er de viktigste albumutgivelsene denne måneden.

Temperaturene faller langsomt, og snart er det vinter - eller norsk normaltid, som det offisielt heter - men det betyr ikke at det er på tiden å gå i vinterhi. Det er tvert i mot blitt tid for å lytte til ny musikk, og GAFFA har samlet 11 essensielle utgivelser du bør høre i oktober.

Shining - International Blackjazz Society - 16. oktober

Fredag 16. oktober kommer endelig det etterlengtede nye album, International Blackjazz Society. Albumet er deres første på Spinefarm Records, og er i likhet med forgjengerne Blackjazz og One One One mikset av Sean Beavan (Depeche Mode, A Perfect Circle, Slayer) og mastret av Tom Baker (Nine Inch Nails, Deftones, Beastie Boys).


Hør en forsmak på albumet her:

John Grant - Grey Tickles, Black Pressure - 2. oktober


Den amerikanske låtskriveren John Grant er ikke typen som legger bånd på seg selv og sine følelser i sine selvutleverende tekster. Musikalsk har den Island-baserte sangeren funnet en mer balansert tone, som ikke er fullt så konfronterende som på forgjengeren Pale Green Ghosts fra 2013, som hadde et hardere elektronisk anslag. På hans tredje soloalbum Grey Tickles, Black Pressure er det åpnet for mer lek i de musikalske utfoldelsene, som spenner vidt. John Grant er ikke redd for å vise frem livets tabuer og misforståelser.

Se videoen til Disappointing her:


Janet Jackson - Unbreakable - 2. oktober

Janet Jackson har ikke gitt ut et nytt studioalbum siden 2008. En samleplate ble sluppet året etter. Hun har i alt utgitt 10 album, hvor de største hit-albumene har vært Control (1986), Rhythm Nation 1814 (1989), Janet (1993), The Velvet Rope (1997) og All For You (2001). Nå er hun igjen klar med et nytt album hvor hun viser hvor ustoppelig hun er. På det nye albumet har samarbeidet med både J. Cole og Missy Elliott. Sistnevnte har hun ikke samarbeidet med siden 2001.

Lytt til låten Burn It Up feat. Missy Elliott her:

Deafheaven - New Bermuda - 2. oktober


Den amerikanske kvintetteb Deafheaven fra San Francisco gjorde seg markant bemerket i musikkpressen og blant all verdens anmeldere med deres andre album Sunbather, som kom i 2013. Albumet var å finne på mange musikk-nettsteders toppliste for året, og nå er black metal-bandet tilbake med det nye albumet New Bermuda. Stilen deres er blitt kalt banebrytende. Den er nemlig en mix av black metal og shoegaze. Midtpunktet er sanger George Clarke og gitarist Kerry McCoy. Førstnevntes torturerte brøl og skrik er perfekt matchet av sistnevntes stemningsfulle gitarspill.


Lytt til Come Back fra det nye albumet her:

Avicii - Stories - 2. oktober


Svenske Avicii er klar med oppfølgeren til debutalbumet True fra 2013. Avicii har til nå på mange måter vært sjangerdefinerende, først med sine pianobærende house-storhits som Levels, Silhouettes og I Could Be The One og der etter i den grad med den country-inspirerte Wake Me Up, som har ført til et hav av etterligninger. Forventningene til hans andre album Stories har unektelig vært store, og med førstesingelen Waiting For Love, som nærmer seg 200 millioner spillinger på Spotify, er de ikke blitt mindre. De mange spillingene gjorde at låta røk inn på sjetteplass på strømmetjenestens liste over de mest spilte sommerhits.

Se videoen til Waiting for Love her:


Joanna Newsom - Divers - 23. oktober

Joanna Newsom (bildet) er endelig tilbake! Divers er den harpespillende sangerinnens første utgivelse siden det kritikerroste dobbeltalbumet Have One On Me fra 2010. Før dette ga hun ut det fengende debutalbumet The Milk-Eyed Mender i 2004, og Ys i 2006. Vi gleder oss, og har stor to på at den amerikanske artisten kan følge opp suksessen fra tidligere utgivelser basert på de to smakebitene Sapokanikan og Leaving The City, som allerede er ute.

Se musikkvideoen til Sapokanikan her:

Deerhunter - Fading Frontier - 16. oktober


Lofi-rockgruppen er klar med deres syvende album Fading Frontier. Deres forrige album Monomania kom for to år siden, og fikk ros av GAFFAs anmelder som mente bandet låt yngre enn noengang med det skranglete garasjerock-uttrykket de hadde skiftet til etter at forgjengeren hadde blitt omsvøpt i den drømmende og slørete produksjonen til Ben H. Allen. Hvor går veien videre for Deerhunter, mon tro?


Se videoen til Breaker her:

The Game - Documentary 2 - 9. oktober


Sjelden har vi sett en så vill gjesteliste som den The Game har skaffet seg på sitt kommende album Documentary 2. Her dukker både Kendrick Lamar, Dr. Dre, Kanye West, Future, Ice Cube, Diddy, Q-Tip, Drake og Snoop Dogg opp, for å nevne noen. Kan dette bli hans store comeback? Det gjenstår å se, men man kan jo alltids håpe.

Se videoen til 100 feat. Drake her:


Seinabo Sey - Pretend - 23. oktober

Den svenske sangerinnen har fått god drahjelp av Kygo, som remixet hennes Younger og gjorde den til en av de største hitene i 2014. Hun gjort en stor innsats også på norske festivalscener denne sommeren, og vi er veldig klare for å sjekke ut debutplaten Pretend senere denne måneden.

Hør singelen Hard Time her:

Skatebård - CDIII - 23. oktober


Den norske produsenten Bård Aasen Lødemel aka Skatebård slipper 23. oktober ny fullengder på det ferske bergenslabelet Balsa Wood. CDIII er en samling av hans tidligere utgitte singler på et limitert utvalg av vinyl, i tillegg til et nytt utvalg låter - en oppsummering av hans fortid og utforsking av hans nåværende musikalske lune og en eklektisk reise gjennom Europas elektroniske musikkarv, med referanser til alt fra krautrock til deep house og disco.


Hør Donko Donko her:

EL VY - Return To The Moon - 30. oktober


EL VY alias Matt Berninger (The National) og multiinstrumentalist og produsent Brent Knopf er klar med debutalbumet Return To The Moon 30. oktober. Du kan høre tittelsporet fra albumet her – det tyder på et litt mer dansbart og lyst uttrykk enn det vi kjenner fra The National, om enn ikke uten velkjent melankoli.

ANNONCE