Nyhet

Flere artister hyller Allen Ginsbergs poesi

60 år siden diktet 'Howl' ble skrevet av beat-poeten. Det feires med konsert i Los Angeles.

"I saw the best minds of my generation destroyed by madness". Med denne berømte (og ofte parodierte) tekstlinjen åpnes Allen Ginsbergs dikt 'Howl', som ble skrevet i 1955 og utgitt året etter som en del av samlingen 'Howl and Other Poems'. Det høyst personlige diktet var til stor inspirasjon innenfor den såkalte beat-poesigenerasjonen, som skrev tekster og fortellinger inspirert av jazzmusikkens rytmer på 50- og 60-tallet.

Andre kjente navn innenfor den litterære retningen inkluderer William S. Burroughs og Jack Kerouac.

I anledning at det er gått 60 år siden diktet ble skrevet har produsenten Hal Wilner samlet sammen en rekke musikere til en konsert hvor det kjente diktet skal hylles. Wilner har blant annet produsert album for Lou Reed og Marianne Faithfull, i tillegg til de nevnte poetene Ginsberg og Burroughs.

Under konserten i Los Angeles 7. april kommer artister som Courtney Love, Devendra Banhart (bildet), Lucinda Williams, Van Dyke Parks, Chad Smith fra Red Hot Chili Peppers og Kevin Drew fra Broken Social Scene til å stå på scenen. Skuespillere som Tim Robbins, Amy Poehler og John Mulaney dukker også opp for å bidra, skriver Pitchfork.

'Howl' regnes i dag som et av de største diktene som ble skrevet i det 20. århundre, men hadde definitivt en trang fødsel. På grunn av det tekstlige innholdet, og da spesielt de utdragene som omtaler homofil seksualitet, var medvirkende til at diktet i 1957 måtte gjennom en rettsak hvor det skulle vurderes som det var så obskønt at det kunne ende med fengselsstraff for den ansvarlige utgiveren i City Lights Books, Lawrence Ferlinghetty.

I 2010 ble det gitt ut en film, med James Franco i rollen som Ginsberg, hvor 'Howl' utforskes gjennom animerte sekvenser og deler av rettsaken blir gjengitt. Se et utdrag fra den her:

ANNONCE