Nyhet

Hip-hop mer revolusjonerende enn The Beatles

Rock var intet nytt, mener forskere. Rap derimot...

Sett deg lei på fans av The Beatles og The Rolling Stones som stadig forkynner hvordan de forandret musikken for alltid? Dette vil sikkert glede deg.

The Guardian melder om at  en gruppe akademikere i London mener det ikke finnes musikalsk bevis for at "the British invasion" på 60-tallet skapte noen revolusjon på amerikanske hitlister.

Forskere ved Queen Mary, University of London og Imperial College teamet opp med last.fm, og laget en algoritme som tok inn faktorer som akkordprogresjoner og instrumenter i rundt 17 000 sanger.  Denne hjalp forskerne til å konkludere at britenes musikalske stil allerede var etablert på listene før Lennon, Jagger & co kom over dammen. 

Derimot forandret hip-hop det musikalske landskapet totalt. Sjangeren "kræsjlandet" på amerikanske hitlister i 1991, og er ifølge rapporten definitivt den mest revolusjonerende sjangeren av de tre epokene som ble trukket frem. Disse tre er:

  • 1964: The British Invation, som startet med Beatles og Rolling Stones.
  • 1983: New wave og post-punk.
  • 1991: Hip-hop

Det skal dog sies at Dr. Mattias Mauch, som ledet studiet, innrømmer at noen vil være uenige at musikktrender kan analyseres med en såpass vitenskapelig tilnærming.

Hip-hops "hitlisterevolusjon" anno 1991 ville for eksempel ikke vært særlig mye uten klassikeren Straight Outta Compton av N.W.A (bildet) fra 1989.

En rap-klassiker fra 1991:

En ikke fullt så revolusjonerende rockeklassiker fra medio 60-tallet:

 

 

 

ANNONCE