Nyhet

Svensk festival dropper melk

Kjøttfritt siden 2012 - Nå går Way Out West enda lenger i retning helvegansk.

Allerede i 2012 ble Göteborg-festivalen Way Out West en kjøttfri festival. Nå tar arrangørene et nytt steg og bannlyser også melkeprodukter. Det har vist seg at festivaler som profilerer seg gjennom å ha spørsmål om holdbarhet, likestilling og miljø i tankene har blitt vanligere. At Way Out West har vært kjøttfri i noen år har vekket en del reaksjoner - både positive og negative.

— Det var en hel del sinte reaksjoner, absolutt. Det blir det alltid når man vil bryte en norm, og kjøttet er det mest følsomme av normene. Men det sier vel mest av alt at vi trenger å snu opp og ned på en del saker, sier festivalansvarlig og en av Lugers grunnleggere Patrick Fredriksson till Dagens Nyheter.

Nå har det gått tre år uten kjøtt for festivalen og publikum virker å ha vennet seg til mattilbudet. Det er tid for festivalen å bli melkefri. I år skal Way Out West bli nesten vegansk. Og siden en av festivalens sponsorer produserer havremelk er det mest sannsynlig det som blir ingrediensen i mattilbudet i Göteborg denne sommeren.


Profilen til den svenske festivalen har de siste årene handlet om klimaspørsmål og dyrs velferd. Det er i dag viktig for en festival å ha en tydelig identitet.

— Ikke minst for oss. Festivalen er mye men enn musikk - mat, drikke, film, plassen, innrammingen - det er avgjørende. Man ønsker å skape en helheltsfølelse, legge igjen positive avtrykk og minimere de negative, og der er miljøet et aspekt, sier Fredriksson videre til avisen.

Way Out West arrangeres i Slottsskogen i Göteborg 13. - 15. august, og har blant andre Florence + The Machine, Beck, Patti Smith og Years & Years på plakaten til årets festival.


Over hos GAFFA Sverige kan du lese om noen av reaksjonene som har kommet på sosiale medier etter at Way Out West annonserte sine planer om å droppe melk under festivalen.

ANNONCE