Nyhet

Jula nærmer seg med stormskritt - her er Sunturns julefavoritter

Har du behov for å oppdatere spillelistene dine med julelåter du ikke allerede har hørt ihjel?

Sunturns (bildet) har med sine to julealbum prøvd å fornye det noe utslitte musikkutvalget man gjerne finner på anlegget i julen. Christmas II ble sluppet i forrige uke, og du kan lese vår anmeldelse av albumet her. Vi har tatt en prat med Sunturns om deres forhold til julen, og samtidig vært så heldige å få en gyllen mulighet til å oppdatere spillelistene våre med litt alternative julelåter.

Hva er deres forhold til julen? 

— Vi har delvis et godt forhold til jula, delvis et anstrengt forhold. Vi både syter og koser oss. Felles for låtene våres er nettopp denne ambivalensen mellom samhold, gavmildhet, omtanke og tilgivelse på den ene siden, og familiekrangler, død, fråtsing, tomhet, kjøpesentre, dyr strømregning og nostalgi på den andre siden.

Hva er låtene og albumene inspirert av og hvorfor gikk dere sammen for å lage de?


— Idéen med Sunturns er å produsere julelåter som skiller seg mainstream-røkla. Det er et fåtall gode julealbum der ute som gjør dette allerede. Sufjan Stevens og Low sine juleplater har helt klart vært en inpirasjon med sine jordnære og alternative tolkninger av jula.

Alle i Sunturns er fra band som var på Osloplatelskapet Spoon Train Audio i sin tid. Making Marks (tidl. My Little Pony) og The Little Hands Of Asphalt fikk smaken på juletematikken etter å ha spilt et par julekonsert sammen. Dette førte til at vi høsten 2011 fant hverandre i samme studio for å lage et annerledes julealbum sammen.

Her er Sunturns julelåt-favoritter (Du finner også låtene i Spotify-spillelisten i bunnen av artikkelen):

1. Joni Mitchell - River

En utypisk julelåt, men like fullt en klassiker som tar opp melankolien som ofte kan melde seg opp i alle andres jule-eufori.

2. Ramones - Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)


Før natten senker seg i stall og stue gjelder det å legge krangler til side. Denne punkeperlen har vi covret på vårt nye album - i en ganske annerledes bekledning.

3. The Crystals - Santa Claus Is Coming To Town


Av de typiske amerikanske juleklassikerne er dette vår vinner. Lala Brooks, Barabra Alston og Darlene Love gjør en glimrende performance i denne 1963-versjonen.


4. Low - Just Like Christmas

Et bevis på at det tekstlige i en julelåt ikke nødvendigvis trenger å være spesielt julete for å være bra. Teksten handler om å være på turné i Sverige og Norge hvor tittelen blir nevnt i en bisetning. Julelåter behøver egentlig kun å få fokusere på stemningen.

5. Swearing At Motorists - Losing Mine


Tross distortion-gitar og rufsete crooner-vokal er dette en fantastisk nydelig "hidden gem" av en låt hva gjelder akkorder, melodi og tekst.

6. Sufjan Stevens - It's Christmas! Let's Be Glad!

Elsker tittelen, temaet og åpenbart låta. Sufjan sine utallige juleplater er en gullgruve til nøyansert julestemning med en akkurat passe dæsj religion. Einar Stray Orchestra har covret denne med Silje Halstensen fra Bendik.


 
7. Daniel Kvammen - 23. desember
 
Gullgutten fra Geilo leverer lillejulaftenmagi.

 
8. Morten Harket - A Kind Of Christmas Card
 
Vi spiller den ofte live, og selv om det begynte som en slags vits lever vi oss veldig inn i den, og den er jo faktisk veldig groovy. Men den er også så utrolig pompøs, særlig teksten, hvor Morten Harket liksom lever seg inn i rollen som en prostituert i Los Angeles. En dårlig rip-off av Tom Waits' Christmas Card From A Hooker in Minneapolis? Den er jo sikkert ikke så dårlig, altså, men det er bare noe med at alle topp-folka i norsk musikkbransje liksom har gått sammen om å komponere denne hit-en, også har det selvfølgelig blitt en sånn litt platt, generisk greie hvor en nordmann later som om han er amerikaner. Men det er gøy å spille den live, da. Vanskelig det der med ironi!

 
9. Paul Kelly - How To Make Gravy
 
Vi ble nylig blitt introdusert for australske Paul Kellys sang How To Make Gravy, en helt utrolig trist sang sunget fra perspektivet til en mann som er i fengsel og skriver hjem om hvordan de skal lage saus til julemiddagen nå som han ikke kan være der sammen med dem. Den er trist, altså, helt sinnsykt.

 
10. Moddi - Nordnorsk julesalme
 
Er det noe vi er svake for så er det jul på nordnorsk, noe som få gjør bedre enn Pål Moddi Knutsen. Klassiker av en tekst signert legenden Trygve Hoff.

Her er Sunturns Spotify-spilleliste:


ANNONCE