Nyhet

Years & Years: Det blir virkelig tøft å følge opp dette året

Trioen lager musikk med følelser – for at folk skal føle noe. I år har de har fått sitt store internasjonale gjennombrudd. Vi pratet med dem på Øya.

Trioen Years & Years lager musikk med følelser – for at folk skal føle noe. Det har folk sannelig gjort, noe som i år har ført til at de har fått sitt store internasjonale gjennombrudd.

— Jeg skulle ønske suksessen vår hadde endret meg mer. Jeg føler meg fortsatt veldig tom og verdiløs. Neida, jeg føler meg mer verdsatt nå, sier vokalist Olly Alexander.

Det har vært travle dager og til og med smertefullt den dagen debutalbumet Communion ble gitt ut, kan guttene fortelle. Men albumet er også veldig viktig for dem, og de kan fortsatt ikke tro at det er ute.

— Det føles godt. Mer som å føde et barn, ikke at jeg vet hvordan det føles og jeg kommer nok heller aldri til få vite hvordan det føles, men det er nok en sånn slags følelse, det blir jo på en måte babyen din, sier Mikey Goldsworty.

Hvordan føles det for deg Olly, du skriver de fleste tekstene?

— Jeg føler at det er veldig rart og helt utrolig at alle mine følelser og opplevelser de siste årene ligger der ute for alle. Blant annet så jeg en annonse fra et telefonselskap som hadde Years & Years - Communion i seg, jeg ble sjokkert. Nå ser jeg oss overalt, for meg er det fortsatt hele ganske surrealistisk.

Mikey og Emre, kan dere relatere dere til tekstene Olly skriver?

— Min smerte..., uttrykker Olly lavt.

Emre får latterkrampe. før Mikey kommer med en kommentar.

— Jeg sliter med å relatere meg til tekstene, sier Mikey.

— Vi har virkelig ikke noe valg, sier Emre Turkmen.

Før han legger til:

— Vi må ha en kjenne-seg-igjen-i-tekstene-bootcamp av og til, hvor vi har møter i mørket for å diskutere tekstene til Olly. Kan vi kjenne oss igjen, ja, jeg tror det. Det blir som Olly sier, vi blir på en måte tvunget til det. Jeg mener, alle har hatt problemer i et forhold, og kanskje fått hjertet sitt knust, derfor er det lett å kjenne seg igjen i tekstene.

Bare i år har det blitt topp-plassering i BBCs Sound of 2015, en omfattende verdensturné og den globale hiten King har banet nye veier for trioen. Utenom disse høydepunktene, er det ett som alle mener skiller seg ordentlig ut.

— Ved siden av alt det vi har opplevd, må jeg nevne Glastonbury. Det var i hvert fall et stort øyeblikk for min egen del. Det er litt som når du møter berømte mennesker og ikke vil bli skuffet. Det var virkelig spesielt. Det var et stort publikum, og det var skikkelig godt å opptre der, sier Emre.

Guttene ler om hverandre mens de mimrer tilbake til sin første konsert noensinne, og kontrastene fra festivalscenen de skal fylle i dag er mildt sagt stor.

— Vi dro for å spille på en nederlandsk pannekakebåt i Norfolk. Den var veldig, veldig liten. Det var ikke et cruiseskip eller noe. Den var skikkelig liten. Og vi varmet opp for et rock-cover band, som spilte på den båten hver eneste uke, forteller Mikey.

Emre legger til:

— De bare brakte inn en ny gitarist siden deres opprinnelige gitarist hadde fått hjerteinnfarkt etter at kjæresten slo opp, det hele var bare virkelig spesielt. Det morsomste var at de bare spilte coverlåter av Jimmy Hendrix, sier Emre.

Selv har deres musikalske uttrykk endret seg med årene og de er usikre på om hvordan det vil lyde fremover.

Olly og Emre snakker om hverandre.

— Vi lød helt annerledes da vi startet. Og jeg ser for meg at det blir veldig annerledes nok en gang nå fremover. Det er vanskelig å høres annerledes ut, og skille seg ut fra andre. men jeg tror vi kommer til å eksperimentere enda mer i fremtiden, sier de.

Mikey forteller at han gjerne vil dra til Trinidad & Tobago og kjøpe en ståltromme, de skal visst han en slags ståltromme-festival der.

Før han går over til de litt mer seriøse planene:

— Vi skal tilbake til USA, vi skal ha en britisk albumturné og vi skal komme tilbake til mange forskjellige europeiske byer, legger Mikey til.

Tidligere i år sa dere til GAFFA i et intervju at 2016 kommer til å bli et tøft år, tror dere fortsatt det?

Emre: Noe vi sa? Ja, det virker som noe vi har sagt.

Ja, vi har det på papir.

Alle er enige om at det vil bli et tøft år.

Emre: Hvert år er tøft.

Olly: Det blir virkelig tøft å følge opp dette året. Det er ikke bra, hvis det ikke blir tøft, hvis du skjønner.

Emre: En utfordring er bra. Hver gang er annerledes. Og utfordringene blir annerledes også.

Mikey: Hvis du intervjuer oss neste år, vil vi kanskje vite svaret på det.

ANNONCE