Nyhet

Oppgulp, meningsløse utgivelser og årets beste salgsdag

Platebutikkenes dag er både elsket og hatet av butikkene selv.

Lørdag er det atter en gang tid for de uavhengige platesjappenes internasjonale dag. Record Store Day markeres med spesialutgivelser fra både store og små artistnavn - felles for alle: et svært begrenset opplag. I år slippes det egne Record Store Day-utgivelser fra blant andre Paul McCartney, Foo Fighters, Metallica, Johnny Cash, U2, Brian Wilson og Bruce Springsteen.

I anledning årets markering har GAFFA snakket med innehaverne i tre av landets viktigste uavhengige platebutikker. Andreas Leine Jakobsen ved Big Dipper i Oslo er opprømt, om enn med forbehold: 

Hva slags planer har dere for Big Dipper i anledning årets Record Store Day, Andreas?


— I år er det fullt fokus på den vanvittige mengden plateslipp som skjer denne dagen. Vi stiller med stort mannskap bak disken for å ta unna køen som vi vanligvis har utenfor butikken ved åpningstid. Tidligere år har vi også hatt liveband denne dagen, men i år er det så mange plater som slippes at vi rett og slett har nok med å holde styr på alt dette. I tillegg legger vi ut RSD-titlene på nettsidene våre samme dag og da blir det et vanvittig kjør med postordrepakking.

Hva betyr Record Store Day for dere?

— Record Store Day har spilt en viktig rolle i den store oppturen vi og mange andre vinylselgere har opplevd de siste åra. At de største artistene som Neil Young, The White Stripes, Mastodon, Bruce Springsteen og Grateful Dead har omfavnet konseptet og stiller med eksklusive utgivelser har gjort at RSD er kjent langt utover snevre vinylkretser og fører til at et stort antall nye fjes finner veien hit hvert år. Record Store Day har også blitt årets aller største omsetningsdag, i en periode der det ellers kan være ganske stille. Problemet med Record Store Day er at vi ser et økende antall "meningsløse" utgivelser for hver gang, ting som åpenbart utgis fordi plateselskapene spekulerer i at folk er ekstra impulsive den dagen. Men vi har også blitt flinkere til å ikke ta inn for mye av disse greiene.


Hvilke eksklusive utgivelser ser du personlig mest frem til i forbindelse med årets Record Store Day?

— Den uutgitte The Zombies-skiva RIP, From Beale Street To Oblivion med Clutch, 12-tommeren med Todd Rundgren, Lindstrøm og Emil Nikolaisen, livealbum med Temples, Steve Reich sin Music For 18 Musicians på dobbel LP, og singler med D'Angelo, Brian Wilson, William Onyeabor, Buzzcocks og Robyn Hitchcock.

Årets beste omsetningsdag


Også Tor Tessem ved Apollon i Bergen er smågira:

Hva slags planer har dere for Apollon i anledning årets Record Store Day, Tor?

— I forbindelse med Record Store Day får vi inn mellom 200 og 300 titler. Vi kommer også til å ha konserter i butikken og både Seven Impale og MK's Marvellous Medicine skal spille. I tillegg blir det "meet & greet" med Seigmen.


Hva betyr Record Store Day for dere?

— Record Store Day er viktig for å sette fokus på uavhengige platebutikker, og er årets beste omsetningsdag for vår del.

Hvilke eksklusive utgivelser ser du personlig mest frem til i forbindelse med årets Record Store Day?


— For min egen del er det følgende titler jeg gleder meg mest til. Den nye fra Built To Spill, utgivelsen av From Beale Street To Oblivion med Clutch på vinyl, John Grant sitt livealbum på vinyl og Midlake live.

Oppgulp

I platebutikken Tiger er ikke stemningen for Record Store Day like høy. Innehaver Kristian Kallevik har følgende å si om markeringen:


— Tiger er veldig for å feire platebutikkene og folkene som stikker innom dem, men profilen til Record Store Day de siste årene er lite appetittvekkende. Dagen har blitt oversvømt av oppgulp og melkeutgivelser. Vi tar heller på oss hverdagsdressen og serverer ny, lokal og relevant musikk slik vi pleier!

Record Store Day ble arrangert for første gang i 2007 og det er tusenvis av uavhengige platebutikker som markerer dagen verden over. I år er det Foo Fighters-frontmann Dave Grohl som er offisiell ambassadør for Record Store Day. Du kan lese en tekst han har skrevet om sin rolle på Record Store Days offisielle nettsider.

Hvilke utgivelser synes du man bør være på jakt etter når butikkene og nettbutikkene åpner lørdag? Del gjerne dine tips i kommentarfeltet under artikkelen.


ANNONCE