Nyhet

Kritikken hagler mot Tidal

Den Jay Z-eide strømmetjenesten får ingen gode skussmål fra disse artistene.

Strømmetjenesten Tidal, den internasjonale versjonen av norske WiMP, har bare vært i gamet et par måneder, men får nå massiv kritikk fra flere musikere. De som ikke er med i klubben da, vel og merke.

Kritikken går blant annet ut på at tjenesten primært er til vinning for de allerede veletablerte artistene (Beyoncé, Rihanna, Madonna, Kanye West med flere).

Jay Zs motivasjoner for å få stablet en ny strømmetjeneste på beina var nettopp ønsket om at musikerne skulle tilgodeses i høyere grad enn de gjør på de allerede eksisterende tjenestene, som Spotify. Han uttalte til Billboard i forbindelse med lanseringen av Tidal: "Vi likte ikke hvilken retning musikken tok, og vi tenkte at vi muligens kunne gjøre noe med det. Og hvis vi i det minste fikk gitt folk en oppvekker og forsøke å forbedre det gratis versus det betalte system og promoterte fair handel, ville det bli en stor gevinst for oss".


Millionærer og milliardærer

Men ifølge den siste tidens kritikk fra blant andre Death Cab for Cutie-frontmanden Ben Gibbard tilgodeser Tidal kun de store navne. Han sier: "Hvis jeg hadde vært Jay Z, hadde jeg fått ti undergrunnsnavn eller selvstendige artister med og sagt 'Det er de her som kjemper for å kunne overleve i dagens musikkindustri' (...) Jeg synes de har ødelagt det med å samle en gruppe millionærer og milliarder og satt dem på scenen for å klage over at de ikke bli betalt."

Også Marcus Mumford og resten av folkrock-bandet Mumford & Sons stiller spørsmål ved Tidal: Det jeg ikke like er dette ' stamme-aspektet' i det - folk som prøver å legge beslag på deler av markedet og sette deres ansikt på det. Det er bare noe kommersielt dritt."


Lily Allen langer ut mot den nye tjenesten og skriver blant annet på Twitter: "Hvis jeg hadde et ønske om å være like relevant og rik som #Tidal16 ville jeg ikke lengre jobbet i musikkbransjen." Hun uttrykker dessuten bekymring for om Tidal ikke bare vil skubbe musikkelskere i armene på ulovlige piratsider igjen.

Store artister støtter opp

Tidal har den siste tiden trukket til seg flere kjente artister. Her i Norge har blant andre Sondre Lerche gitt ut en EP eksklusivt på tjenesten, mens Seigmen gjennomførte en førpremiere på deres siste album uken før lansering samme sted.


Foreløpig er det mulig å prøve Tidal gratis i 30 dager med standard lydkvalitet. Ellers koster standardversjonen 99 kroner i måneden mens "Lossless High Fidelity sound quality"-versjonen ligger på det dobbelte. Den gode lydkvaliteten er et av Tidals viktigste argumenter overfor konkurrenter som Spotify.

Du kan se lanseringen av Tidal, og artistene som har gått inn som medeiere i tjenesten, i denne videoen:


ANNONCE