Nyhet

Scott Asheton er død

The Stooges-trommisen ble 64 år.

The Stooges-trommeslager Scott Asheton (bildet), som var en del av bandet fra starten av i 1967, opp til deres siste album, Ready to Die, fra 2013, døde lørdag, melder Rolling Stone. Dødsårsaken er ennå ikke klar. Asheton ble 64 år.

Dødsfallet følger hans bror, gitarist Ron Asheton, som døde av et hjerteattak i 2009. Dermed er Iggy Pop det siste overlevende medlem fra den originale besetningen av protopunk-bandet. Iggy Pop har skrevet en rørende avskjed på sin Facebook-side:

"Min kjære venn Scott Asheton avgikk ved døden i natt. Scott var en stor kunstner, jeg har aldri hørt noen spille mer meningsfulle trommer enn Scott Asheton. Han var som en bror for meg. Han og Ron har etterlatt en kjempearv til verden. Brødrene Asheton har alltid vært og vil fortsette med å være som min andre familie," skriver Pop. "Mine tanker går til hans søster Kathy, hans kone Liz og hans datter Leanna, som var hans livs lys."


The Stooges ga ut to innflytelsesrike album med originalbesetningen bestående av Iggy Pop, Ron Asheton, Scott Asheton og Dave Alexander, selvtitulerte The Stooges og Fun House. Senere fikk David Bowie lurt bandet i studio med den nye gitaristen James Williamson for å spille inn klassikeren Raw Power under navnet Iggy & The Stooges.

Bandet ble gjenforent på 2000-tallet med Minuteman-bassist Mike Watt som erstatning for Dave Alexander, som døde allerede i 1975. Bandet spilte blant annet på Roskildefestivalen i 2004 og i Bergen to år senere med denne besetningen før originalgitarist Ron Asheton døde i 2009. Året etter gjorde bandet en ny gjenforening med gitarist James Williamson, og besøkte blant annet Øyafestivalen for å kjøre gjennom låtene fra Raw Power-tiden. Disse låtene hadde ikke blitt rørt i konsertsammenheng så lenge Ron var i live, ettersom han ble "nedgradert" til bassgitar under innspillingene av den legendariske skiven.

Bandet holdt på inntil nylig, og senest i forrige uke kom nyheten om at The Stooges var i studio med en rekke gjestevokalister. Da var det i midlertid erstatter Toby Dammit som satt bak trommesettet, slik han har gjort på diverse turnéer etter at Scott fikk slag i forbindelse med en konsert bandet gjorde på franske Hellfest sommeren 2011.


Se originalbesetningen spille låten 1970 live i 1970 her:

ANNONCE