Nyhet

Bobby Womack er død

Den legendariske sangeren ble 70 år.

Sanger, låtskriver og musiker Bobby Womack (bildet) er gått bort i en alder av 70 år, melder Rolling Stone. Mannen med den karakteristiske og varme stemmen skal ha gått bort fredag, ifølge en representant fra hans britiske plateselskap XL Recordings.

Dødsårsaken skal i skrivende stund ikke kjent.

Womack startet sin musikalske karriere med Curtis Womack & The Womack Brothers på begynnelsen av 60-tallet. Etter at familiebandet gikk i oppløsning slo han seg opp som soloartist, etter noen år som studiomusiker for blant andre Aretha Franklin. Man kan høre Womack spille gitar på hennes klassiske album Lady Soul, utgitt i 1968.


Året etter deltok han i studio da Elvis Presley spilte inn sin versjon av Suspicious Minds, og både Janis Joplin, Wilson Pickett og The Rolling Stones er blant de mange artistene som har spilt inn låter ført i pennen av Womack.

Rundt denne tiden slapp han også sin solodebut som sanger, Fly Me to The Moon, og en stripe album som nærmest har blitt for klassikere å regne fulgte. Både Understanding og Across 110th Street, som var soundtracket til blaxploitationfilmen med samme navn, ble sluppet i 1972.

På 80-tallet slet han mye med droger og de seneste årene har helsen også vært et økende problem for sangeren. Han ble erklært kreftfri i 2012, men han gikk også ut i fjor vinter og fortalte at han hadde begynt å preges av sin alzheimers-diagnose.


Likevel opplevde han absolutt en oppblomstring mot slutten av livet da han ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 2009, og ikke minst etter at han begynte å samarbeide med Damon Albarn og hans Gorillaz. I 2010 var han en viktig bidragsyter på tegneseriegruppens utgivelse, Plastic Beach, og han sang blant annet på førstesingelen Stylo, hvor rapperen Mos Def også deltok.

Han var til og med en svært så velkommen gjest på scenen da Gorillaz gjorde en serie konserter i 2010, og leverte god soulstemning fra blant annet den oransje scenen på Roskilde Festival i Danmark.

Det fruktbare samarbeidet med Albarn resulterte også i det som skulle bli hans siste soloplate, The Bravest Man In The Universe fra 2012, et album som fikk hele fem stjerner her i GAFFA.


Senest i fjor sommer gjorde han sine siste konserter her i skandinavia da han besøkte Rockefeller i Oslo og igjen fikk stå på den største scenen under Roskilde. Womack var aktiv til det siste og ifølge Pitchfork var han for tiden igang med et nytt album sammen med gjester som Stevie Wonder, Snoop Dogg og Rod Stewart.

Den amerikanske sangeren hadde også en rekke konsertdatoer bekreftet for Europa denne sommeren. De blir det naturlig nok ikke noe av nå.

En stor musiker er gått bort, og vi i GAFFA lyser fred over Bobby Womacks minne.

ANNONCE