Nyhet

Brukte 200.000,- av egen lønn på Mammon-musikk

- For meg handler det bare om at jeg er fornøyd med musikken, sier Martin Horntveth til GAFFA.

- Jeg har en side ved meg selv som ikke gir seg før jeg er helt fornøyd med et prosjekt, selv om jeg ender opp med å ikke tjene noe penger, sier Martin Horntveth når GAFFA besøker han i sitt Oslo-studio.

- Musikalsk er det positivt, økonomisk er det veldig negativt.

Horntveth er kanskje mest kjent som drivkraften bak Jaga Jazzist, men multi-instrumentalisten har produsert musikk til både teater og film i en årrekke, og har nå brukt tre og et halvt år på å lage musikk til NRKs megasatsing Mammon.

Har du noen formening om hvor mye musikken til Mammon har kostet?

- Jeg har veldig god formening om det siden jeg betalte alt selv. Mine reelle utgifter er på nærmere 200.000 kroner som går rett ut av min lønn, så det er klart det er et stort hogg.

Konspirasjonsthrilleren går nå sin seiersgang på NRK og nrk.no, og byr på plenty med action, fart og helikoptershots. Det er dyre greier. Og da må sågar musikken holde stand.

- Jeg har holdt på med musikken siden 2010, og med miksing, studio og 59 musikere som har full lønn er det til slutt ikke penger igjen. Men for meg handler det bare om jeg er fornøyd med musikken, så får økonomien være som den er.

Horntveth har fått inn strykere, klokkespill, blåserekker og Sølvguttene til lydsporet, som må sies å være imponerende, spesielt med norske øyne.

Musikken har fått en viktig rolle i konspirasjonsthrilleren, som passende nok er Horntveths favorittsjanger. Han anser Roman Polanskis The Ghost Writer ('Skyggen'), som en av de store favorittene, og har prøvd å lene seg mer mot det "delikate og lekre" enn Hollywoods bombastiske lydbilde.

- Det er det største jeg har skrevet i høyde, lengde og bredde. Vi har tenkt 'filmmusikk'. Noen ganger er musikken der bare for skape en filmatisk stemning, mens det er mange scener i Mammon som virkelig er store, men vi har prøvd å finne noe som ikke er klisjé og altfor Hollywood.

- Jeg er helt sinnsykt happy med å få lage så storslått musikk for en TV-serie. Ofte blir man bedt om å skalere ting ned og tenke mindre, noe som jeg egentlig ikke har noen problemer med. Men med Mammon sa produsenten 'her har du laget så stor musikk av vi er nødt til å klippe inn eller skyte nye bilder for å passe til musikken'. Det blir ikke bedre enn det.

Er du selvkritisk, og tenker at det er noe du kunne gjort bedre?

- Ja, men det er litt tidlig enda. Om et år tenker jeg kanskje at 'jeg har lært siden da'. Men jeg ser på serien nå som alle andre, og selv om jeg har sett det 500 ganger før, får jeg frysninger når jeg ser at noe fungerer dritbra.

Mammon Orginal Soundtrack av Martin Horntveth kan streames på WiMP og Spotify. Albumet er også tilgjengelig på CD og iTunes. Mammon kan sees på nrk.no

ANNONCE