Nyhet

Gotye: 2012 var et godt liveår

Vi har vekslet noen ord med vinneren av GAFFA-prisen for Årets Utenlandske Hit.

2012 kan ikke sies å ha vært annet enn spektakulært for australske Gotye, som slapp albumet «Making Mirrors», og som opplevde å få en monsterhit med låten «Somebody That I Used To Know». Låten sørget også for at han kunne ta med hjem GAFFA-prisen for Årets Utenlandske Hit i 2012. Vi tok en prat med den sympatiske australieren.

Gratulerer som mottager av GAFFA-prisen! Hva er din reaksjon, og hvordan vil du takke de leserne som stemte på deg?

Tusen takk. Takk for at dere lyttet, takk for at dere stemte og takk for deres tid.


Hva var årets mest positive opplevelser, sett fra både et musikalsk og et personlig perspektiv?

Rent musikalsk har høydepunktet vært turneen min. Vi har utviklet showet til et nytt nivå både rent sonisk og uttrykksmessig. Jeg føler at vi har bevegd oss fremover det siste halve året. Rent energimessig har det nok vært å spille utsolgte konserter i New York og L. A. og få være med på festivaler som Coachella og TV-program som «Saturday Night Live». Personlig vil jeg nok si at det har vært tiden jeg har fått sammen med kjæresten min – som ikke er mye, siden jeg har vært mye ute på farten.

Hva var årets mest negative opplevelser, sett fra både et musikalsk og et personlig perspektiv?


Det litt spesielt å oppleve at et musikkstykke du har skrevet blir tatt ut av dine hender, og når andres fortolkninger ender med å nærmest bli kringkastet mer enn din egen, og når ikke alle representerer din musikk på en god måte. Det finnes masse fantastiske remikser og parodier der ute, men også noen helt utrolig crappy versjoner, hvor mange har blitt veldig eksponert i media. Det ser jeg som en bakside av de ellers mange positive og fantastiske mulighetene internettkulturen byr på. Men når en låt får en viss eksponering, som «Somebody That I Used To Know» har fått, er det en tendens at det er den laveste fellesnevneren som får trå i kraft.

Du vant for øvrig over «Gangnam Style». Er det spesielt tilfredsstillende?

Nei, ikke egentlig, for jeg liker godt den låten.


Frykter du at du rent internasjonalt vil bli betraktet som en one-hit-wonder?

– Når noe bringer dette på banen, tenker jeg på en riktig morsom australsk låt, som heter «The Theme From Mash Guy» av en fyr som kaller seg Tripod. Den tar for seg at mannen som skrev temalåten til «M*A*S*H» (klassisk, amerikansk sitcom satt til Koreakrigen på 1950-tallet, red. anm.) bruker all sin tid på å høre på folks forskjellige versjoner av låten, med veggene fullstendig tapetserte i med avisutklipp om låten. Det får meg til å grine av latter. Hvis jeg aldri får en internasjonal hit igjen, har jeg ingen problemer med å slå meg til ro med det. For mange som ikke orker å dykke dypere, er jeg han fyren med den låten, og det er helt OK.

Hva var det morsomste du opplevde i 2012?


Mange har spurt meg om dette, og de spør om det har vært morsomt å møte mange kjendiser, nå som jeg har fått en så stor hit, men jeg har alltid følt meg frakoblet den greia der. Men jeg har laget en mash-up, hvor jeg har benyttet meg av opp mot 130 forskjellige remikser av «Somebody That I Used To Know», hvor jeg har vært i kontakt med en del av disse menneskene. Jeg møtte blant annet en fyr omkring de femti, som heter Barry Harrell og som bor i Florida. Han har fått en slags regissørrolle for denne videoen, som heter «Somebodys». Det var skikkelig kult å få møte ham. Han var en fantastisk fyr, og det er ikke så mye mer å si om den saken.

Hva er din favorittlåt fra 2012, og hvorfor?

Det er nok «Justice Delivers Its Death» av Sufjan Stevens. Den er hentet fra hans julesamling. Jeg synes han er en av de dyktigste og mest innsiktsfulle artistene i dag. En helt fantastisk musiker.


Hva har du tenkt å ta deg til med i 2013?

Skape noe og utforske saker og ting som interesserer meg!

ANNONCE