Nyhet

Dobbelt svensk til Malakoff

The Hives og The Tallest Man on Earth tar i juli måned turen til Nordfjordeid og Malakoff-festivalen, hvis program begynner å bli svært svensketungt.

Malakoff Rockefestival på Nordfjordeid i Sogn og Fjordane har med tid og stunder bygd seg opp et navn som en utkantfestival man kan regne med. På fjorårets utgave av festivalen var Seigmen, Turboneger, Meshuggah, Rival Sons, Sondre Lerche og Mikhael Paskalev bare noen av navnene på plakaten.

I 2004 og 2005 ble foretaket kåret til årets festival av Norsk Rockforbund, noe som ikke er verst, med tanke på at den ble arrangert for første gang i 2003.

Festivalens voksende rykte har også speilet seg i besøkstallet. Fra 650 besøkende i 2003, har publikumstallet vokst jevnt og trutt. I fjor sommer besøkte hele 17.000 mennesker festivalen.


I år kan festivalen skilte med navn som Kvelertak, Blood Command og Black Debbath, samt svenskene i First Aid Kit, Graveyard og Witchcraft. I dag kunne festivalen derimot annonsere enda flere svenske band og artister på programmet.

Fagersta-garasjerockerne i The Hives burde i disse dager ikke trenge noen introduksjon, all den tid de har holdt rockefanen skyhøyt i tjue år. Siden albumdebuten med «Barely Legal» i 1997 har bandet sluppet fire album. Deres foreløpig siste studioutspill fikk navnet «Lex Hives», og ble utgitt i begynnelsen av juni i fjor. Albumet ble anmeldt av GAFFA-redaktør Øyvind Rones, som mente at svenske klarte å hale i land en overbevisende oppfølger til ujevne «The Black and White Album» fra 2007.

– Førstesingel «Go Right Ahead» ga et noe likegyldig førsteinntrykk. Om man ser singelvalg som «1,000 Answers», «If I Had A Cent» eller «Take Back The Toys» som neste, så kan The Hives kanskje redde litt ansikt. Men «Lex Hives» er ikke helt i stand til å rette opp følelsen man satt igjen med etter forrige album. Hva skjer med en verden der man kan tillate seg å forholde seg såpass likegyldig til The Hives? spurte Rones, men ga albumet likevel fire stjerner.


Den andre svensken nordfjordingene har hanket inn i denne omgangen, er Kristian Matsson, eller The Tallest Man on Earth, som han kaller seg. Svensken kan kanskje sies å fare med løgn, siden det er ukrainske Leonid Stadnyk som har den tittelen, med sine 257 centimeter på strømpelesten. Det man derimot ikke skal holde mot Matsson, er at han leverer knallsterk folkpop. Hans forrige album, «There's No Leaving Now» utkom én uke etter at The Hives slapp «Lex Hives». Albumet ble anmeldt av GAFFAs Tor Hernan Floor, som omtalte utgivelsen som en av årets beste i sin sjanger.

– Inspirasjonen til The Tallest Man on Earth kom da Mattson i en alder av femten år, oppdaget Bob Dylan og Woodie Guthrie, og ønsket å finne ut hvor fascinasjonen i han for denne musikken kom fra. Seks år etter hans første utgivelse, står hans tredje plate fjellstøtt som en like uangripelig og bevegende album som de beste folkrock-platene fra 60-tallet. Og det er både de med og uten elektrisk komp, skrev Floor, og albumet fem stjerner.

Malakoff Rockfestival arrangeres fra 18. til 20. juli.


ANNONCE