Nyhet

Yoko Ono fyller åtti

Kunstneren, sangeren og John Lennon-enken når stadig nye høyder til tross for alderen, og er fortsatt et hett navn i kunst- og musikkverdenen. I dag fyller hun åtti år.

Avantgardekunstneren og sangerinnen Yoko Ono fyller i dag åtti år.

Hun er nok kanskje mest kjent for å være John Lennons enke. Hun møtte The Beatles-gitaristen og -låtskriveren i 1966, og de ble smidd i hymens lenker i 1969. Ono var på dette tidspunktet en anerkjent kunstner. Hun ble født inn i en velstående familie i Tokyo, og under oppveksten bodde hun både i USA og Japan. I 1952 flyttet hun til New York, hvor hun studerte musikk på The Sarah Lawrence College, og etter hvert ble hun en del av New Yorks avantgardemiljø, som inkluderte både kunstnere og musikere.

Ono møtte John Lennon i London i 1966, da hun i stilte ut verker på Indica Gallery. I 1968 utga de sitt første samarbeidsalbum, den meget eksperimentelle utgivelsen «Unfinished Music, No. 1: Naked Music», som blant annet bestod av feltopptak. Albummet ble fulgt opp året etter av «Unfinished Music, No. 2: Life with The Lions» – som blant annet presenterte Onos særegne, klagende vokalforedrag – som igjen ble fulgt opp av «The Wedding Album». Senere ga hun ut tre album med Plastic Ono Band, som bestod av henne og Lennon, samt ambulerende musikere, eksempelvis Eric Clapton, den senere Yes-trommeslageren Alan White, samt billedkunstneren Klaus Voorman – som blant annet lagde coveret til Turbonegers comebackalbum fra 2003, «Scandinavian Leather».


Soloalbumet «Fly» kom i 1971, og senere slapp hun flere album, før hun medvirket på John Lennons «Double Fantasy», spilt inn umiddelbart før hans død i desember 1980. Hun har siden den gang utgitt en rekke album og arbeidet som kunstner.

Gjennom årene har hun mottatt en del kritikk for å ha vært meiselen som lagde sprekker i Beatles-blokken, og som dermed var årsaken til at bandet gikk i oppløsning. Paul McCartney tok derimot bladet fra munnen før nyttår og benektet at Ono var grunnen til bruddet.

I løpet av året blir alle hennes album fra perioden 1968 til 1985 reutgitt, og hun skal også kuratere Meltdown-festivalen i London. Hennes foreløpig siste album er «YokoKimThurston» fra 2012, som er innspilt i samarbeid med de tidligere Sonic Youth-medlemmene Kim Gordon og Thurston Moore.


ANNONCE