Nyhet

Indiehelter til Gut Feelings

Oslo-festivalen arrangeres for tredje gang i slutten av juni, og presenterer i dag sine første bookinger i form av punk og indierock fra USA og en singer/songwriter fra Danmark.

Den siste helgen i juni i fjor ble to festivaler arrangert i Oslo for første gang, nemlig Kollen og Gut Feelings. Kollen kan nok sies å ha gapt over for meget og gikk konkurs i knappe tre måneder senere, men Gut Feelings har holdt stand.

Arrangementskomiteen er dessuten ikke snauere enn at de arrangerer både en sommer- og en vinterutgave av festivalen, og i begynnelsen av desember gikk den første vinterversjonen av stabelen, med navn som Urørt-vinneren Phil T. Rich, Sameblod, The Very Best, Egyptian Hip Hop og Sandra Kolstad på programmet.

Også i år vil sommerutgaven av festivalen foregå over tre dager, hvor de benytter seg av Parkteatret og Revolvers konsertscener, samt andre fasiliteter i Oslo by. I fjor gjaldt dette særlig trivelige Bjølsen kolonihage, men hvilket sted det kan dreie seg om i år, er i skrivende stund uvisst – i alle fall av GAFFA-redaksjonen.


I dag kunne Gut Feelings presentere de tre, første artistene til den tredje avviklingen av festivalen, og blant disse finner man to meget sterke amerikanere, og en dansk underdog med potensiale til å overraske stort, nemlig No Age, The Fresh & Onlys og Schultz & Forever.  

Punkdoen No Age kommer fra Los Angeles, og ble dannet i askene av Randy Randall og Dean Allen Spunts forrige band, Wives, i 2005. Samme år slapp de sin første EP, og i senere tid har det kommet en mengde utgivelser og tre album fra punkerne. Deres foreløpig siste album het «Everything in Between», og ble utgitt i slutten av september i 2010. Albumet ble anmeldt av GAFFAs Özgür Kurtoglu, som mente at kalifornierne med dette hadde strukket seg langt forbi sine punkrøtter.

– No Age står – ironisk nok, deres bakgrunn fra punk tatt i betraktning – bak en av årets mest fasetterte og styggvakre album. Når tempoet blir senket er låter som «Common Heat» rent indierock-gull, og når eksperimenteringslysten faller, blir det i tidvis endelig vakkert («Dusted»), men også bare dårlig, rykkete og illesittende («Skinned»). «Fever Dreaming» utgjør en av de få gangene No Age lar punken få lyse gjennom, og låten funker like bra i 2010 som den ville ha gjort i 1977, skrev Kurtoglu, og ga albumet fem stjerner.


Indierock-kvartetten The Fresh & Onlys opprinnelse er litt lenger nord i California, nemlig bestemt buktbyen San Francisco. På august måneds siste dag i fjor slapp bandet sitt fjerde studioalbum, som fikk navnet «Long Slow Dance». Albumet ble anmeldt av GAFFAs Kjetil Sandlund, som mente at nordkalifornierne leverte et godt album spekket med lekre spor, selv om det ikke inneholdt noen åpenbare hits.

– På den nye plata er det nok ingen låter med samme hitpotensial. Nærmest er de kanskje med «Fire Alarm», men denne mangelen av klare hits gjør derimot ikke stort når man har herlige enkle «Dream Girls», vakre «20 days & 20 Nights» og det nydelige tittelsporet. Og man tror dette skal være en utelukkende rolig affære før avslutningspartiet på «Foolish Person» kommer som et plutselig befriende sagbruk av støy, skrev Sandlund, og konkluderte med at cocktailen av inspirasjonskilder The Fresh & Onlys serverte var perfekt for sene sommerdager, og ga albumet fem stjerner.

Schultz & Forever, som ledes av sangeren, gitaristen og låtskriveren Jonathan Schultz, kommer fra mer hjemlige lengdegrader, nemlig Danmark. Med sin karakteristiske stemme har Schultz gjort inntrykk på både publikum og anmeldere i hjemlandet. En av disse kritikerne var GAFFA Danmarks Rune Schlosser, som anmeldte bandets debutgivelse – EP-en «Céline» – som ble utgitt i slutten av forrige måned.


– Den attenårige debutanten formelig slengte demosamlingen «Odd Stories» på nettet i 2011, hvor han med låten «Falling» fikk en god del velfortjent oppmerksomhet. «Falling» er nok det mest stillfarne og minimalistiske man har hørt fra vestsjællenderen til dags dato, mens «Céline» – som ble spilt inn i Paris – i større grad gjør seg bruk av strengebasert utsmykning og fargerike dryss av vokalharmoni, eksempelvis i den søkende «Sociopathic Youth» og den smukke «Two Flowers». Schultz var et spennende bekjentskap allerede i 2011, og han er det også i dag, men han må gjerne dyrke egenarten og det melodiøse håndverket i større grad fremover, så kommer kanskje de medrivende, menneskelige og bakenforliggende overveielsene kanskje i større grad til sin rett, skrev Schlosser, og ga utgivelsen fire stjerner.

Gut Feelings #3 arrangeres fra 27. til 29. juni. I dag kom også nyheten om at No Age og The Fresh & Onlys også kan oppleves i Bergen, da de begge spiller på Landmark 29. juni.

ANNONCE