Nyhet

Hard kritikk fra artistene

Ine Hoem tar et oppgjør med fjernsynets musikksatsinger i en kronikk lagt ut på NRK sine sider idag - vi har fått uttalelser fra en rekke by:Larm-aktuelle artister.

«Hva skjedde med musikken?» er tittelen på kronikken Ine Hoem idag har skrevet for NRK. Her tar hun for seg det hovedaktørene i norsk fjernsyn har å by på av musikkprogrammer, og stiller seg svært negativ til tingenes tilstand.

– Jeg har lyst til at vi, som bor i et land der kultur kan blomstre ubegrenset, kan forsøke å favne bredden i norsk musikkliv. Jeg skulle ønske at spesielt NRK, men også de kommersielle TV-kanalene, tok ansvaret. De burde fronte musikk som utfordrer seerne og lytterne. Er det ikke det kunsten skal gjøre? Utfordre oss? Få oss til å oppdage nye ting? Få oss til å tenke? Engasjere oss? Jeg stiller gjerne opp, jeg. Bare jeg slipper å fortelle om den tunge tiden. Eller stupe i basseng.

Hoem, som har gjort seg bemerket som vokalist i jazzpop-bandet Pelbo, slapp nylig sin første solosingel, og girer opp til å slippe album i vår. Men hun er oppgitt over hva slags alternativer norske artister har for å bli profilert i fjernsynskanalene.


Hoem er langt ifra alene om å mene dette, og i vår intervjuserie 10spm har vi hver dag i februar spurt by:Larm-aktuelle artister ti faste spørsmål. Ett av de handler om livet etter Lydverket – vi har spurt hva de mener om den nye musikksatsingen til NRK, og hva som burde blitt gjort annerledes.

Okkultokrati er et av bandene som går hardt ut mot NRK:

– Seriøst, hvor vanskelig er det å stable på beina et skikkelig musikkprogram på TV (radio virker det som de klarer sånn passe, sikkert ingen sjefer som legger seg for mye hva de holder på med)? Det finnes jo nok av flinke folk som kan få slippe til. Hvem som helst med et kamerateam må vel klare å komme seg ut og filme og intervjue et hvilket som helst utvalg av de tusenvis av konsertene som blir spilt årlig i Oslo alene. Usikkerhet, udugelige topper, dårlig smak, smalt budsjett? Ingenting unnskylder den unnfallenhet og det gigantiske kultursvikt NRK har skylden for minst de siste ti årene.


Urørt-finalistene i Ekkolodd er et av bandene som prøver å komme med forslag til hvordan det burde gjøres:

– Det som hadde vært spennende for oss hadde jo vært et TV-program som rettet seg mer mot undergrunnen og de mellometablerte. Kanskje Urørt kunne utvidet og fått et TV-program også. Det hadde vært interessant å se. Det er så mye kvalitetsmusikk i den norske underskogen som folk rett og slett ikke har privilegiet å bli eksponert for. Det er jo veldig synd at musikere som holder et så høyt kvalitetsnivå ikke får levevilkår utenfor den indre popsirkelen. Det er synd at NRK ikke går enda mer inn for å fremme andre typer musikk for å utvide musikkbildet i radio/TV. 

I dagene frem mot by:Larm vil flere artister hver dag svare på disse spørsmålene. by:Larm starter onsdag 13. februar, og forandrer sentrum av Oslo til et mekka for musikkinteresserte. Det som foregår med musikk på norsk TV blir mest sannsynlig et av de mest diskuterte temaene rundt omkring på festivalen når bransjen samles.


Les hele kronikken til Ine Hoem over hos NRK.no.

ANNONCE