Nyhet

Brian Eno utgir nytt ambient-album

Den engelske artisten, produsenten og komponisten returnerer til sjangeren han var med på å forme på 1970- og 1980-tallet.

For bare få uker siden kuraterte Brian Eno Punkt-festivalen i Kristiansand, hvor han presenterte artister som Ben Frost, Owen Pallett, Reggie Watts og Múm, og i Reggie Watts' tilfelle, gikk Eno løs på oppgaven med å liveremikse den amerikanske tøysekoppen. Remiksing er bare en av Enos mange gode egenskaper. Han var også toneangivende for en musikksjanger som har betydd mye for ettertidens musikk, da spesielt for paraplybetegnelsen elektronika.

Fra midten av 1970-tallet var Eno nemlig en av de fremste innovatørene innenfor den relativt nytuftede ambient-sjangeren – en sjanger han døpte. Tanken bak den ambiente musikken, mente Eno, var å forandre eller forme lytterens oppfatning av sitt omkringliggende miljø. Enos første ambient-album var «Discreet Music» fra 1975. Deretter ga han ut et håndfull album før han avsluttet sin ambient-serie i 1982 med «Ambient 4: On Land».

Siden tidlig på 1980-tallet har Brian Eno gitt ut så mange soloalbum, samarbeidsalbum, fungert som produsent eller medvirket på andre måter, at det kan være vanskelig å få oversikt over britens massive diskografi. I fjor sommer ga han ut albumene «Drums Between The Bells» og «Panic of Looking» sammen med poeten Rick Holland. Albumene er bare to av mange samarbeidsalbum Eno har medvirket på. Til sammenligning har han gitt ut 25 soloalbum – og hele 24 samarbeidsalbum.


I dag kunne Warp Records – Enos plateselskap – annonsere at briten gir ut nok et soloalbum innenfor ambientsjangeren. Det nye albumet får navnet «Lux», og slippes den 12. november. «Lux» skal etter sigende bestå av én lang og syttiseks minutter lang komposisjon, som er delt inn i tolv seksjoner, som igjen samles til fire spor. Utgivelsen slippes som CD, på vinyl og i digitale formater.

ANNONCE