Nyhet

Reggaelegende vender tilbake til Oslo

Jamaikanske Lee «Scratch» Perry vender nesa mot Norden igjen, og spiller på Rockefeller mot slutten av november. Gudfaren av dub er for tiden aktuell med albumet «Humanicity».

Den 76 år gamle reggae- og dub-artisten og –produsenten Lee «Scratch» Perry startet sin musikalske karriere på Jamaica allerede på slutten av 1950-tallet, da han jobbet som produsent i Coxsone Dodds Studio One, men etter uenigheter Med Dodd selv, gikk Perry videre til nye utfordringer Joe Gibb og hans Amalgamated Records. Lykken skulle ikke ar særlig lenge her, heller, men hans higen etter å drite ut Gibb skulle føre til utgivelsen av den etter hvert legendariske låten «People Funny Boy», som ble sluppet på hans eget plateselskap, Upsetter. Låten var en direkte fornærmelse til Gibb, men solgte utrolige 60.000 eksemplarer på den lille øya i Det karibiske hav.

Navnet på plateselskapet til Perry skulle også bli et som skulle følge ham gjennom hans karriere. I 1969 slapp han sitt debutalbum, «The Upsetter», og utover 1970-tallet fortsatte Perry å slippe plater gjennom en rekke av de plateselskapene han eide. Hans suksess var ikke bare begrenset til Jamaica, han ble også stor i Storbritannia på samme tid. Han flyttet til London, før han endte opp i Sveits, hvor han fortsatt bor.

Tidlig på 1970-tallet utgjorde også Perrys eksperimentering med miksepultens muligheter grunnlaget for undersjangeren dub, som ble kjennetegnet ved tung, minimalistisk bass, trommer med rikelige mengder romklang og tilsvarende mengder med overdubs. I 1973 slapp han sammen med husbandet The Upsetters albumet «Upsetters 14 Dub Blackboard Jungle», som regnes som en av de første dub-albumene.

Under årets Øya-festival gjestet Perry Oslo sammen med The Congos og Max Romeo. The Congos slapp i 1977 albumet «Heart of The Congos», som var produsert av Perry i hans Black Ark-studio. Studioet brant få år senere ned til grunnen etter år med bisarr oppførsel fra Perry selv, og mange mener at Perrys glansperiode med dette tok slutt.

Mandag 26. november vender artisten og produsenten tilbake til Oslo, da han inntar Rockefeller for å promotere sitt nyeste album, «Humanicity». Med seg på scenen har han bandet E. R. M.

Billettsalget åpner på lørdag.

ANNONCE