Nyhet

Lana Del Rey til Oslo

Den amerikanske artisten synger våren inn når hun gjester hovedstaden og Sentrum Scene i begynnelsen av april.

Elizabeth Grant – bedre kjent under artistnavnet Lana Del Rey – har vært en av årets mest omtalte artister, både å godt og på vondt. Hun markerte seg tidlig med musikkvideoen til låtene «Video Games», hvor hun lefler med kriminalitet, sterkt tatoverte menn og tigre. Hennes noe sedate opptreden på det direktesendte sketsjprogrammet «Saturday Night Live» i begynnelsen av januar ble slaktet, men om ikke annet skaffet det henne mye publisitet.

Nå er hun en figur man ser hver dag, gitt at man bor i noen lunde urbane strøk – amerikaneren er nemlig H&Ms nye ansikt, og kan skues på busstopp og korktavler i stort sett ale av landets byer.

Hennes noe sløve opptreden på TV så ut til å være glemt da debutalbumet  «Born To Die» ble utgitt mot slutten av samme måned. Den klatret på listene over nær sagt hele verden. I Norge nådde den førsteplassen, mens den i USA nådde en svært respektabel andreplass. I Europa solgte den til platina, med en million solgte eksemplarer.


Albumet ble anmeldt av GAFFA-redaktør Øyvind Rones, som benyttet anledningen til å betegne Del Rey som noe av en dramaqueen.

– Lana Del Rey er helt klart en liten nøtt å knekke, men noen enkle fakta kan man konstatere med én gang. For eksempel at «Born To Die» er stappet til randen med ekstremt dramatiske kjærlighetsballader - massive strykearrangementer blandet med en vokal som er sukkersøt i et øyeblikk og gangster i det neste. Hun har kanskje ikke så mange triks på lur, men de hun har er til gjengjeld svært tiltalende. Det er blant annet fint å høre at balladen slett ikke er død, så langt derifra. Det virker nesten som at det er verdens undergang for Lana Del Rey bare dersom hun ikke klarer å kjenne skikkelig på følelsene sine i ett eneste sekund. Nettopp dette er overført til «Born To Die» i aller høyeste grad - både på godt og vondt, skrev Rones, og ga plata fire stjerner.

I dag ble det klart at Lana Del Rey kommer til Oslo til våren. Dette skjer onsdag 10. April, og stedet er Sentrum Scene ved Arbeidersamfunnets Plass.


Det blir derimot ikke første gang Lana Del Rey gjester Norge. Hun opptrådde også på årets utgave av Teenage Wasteland: Hovefestivalen på Tromøya. Forventningene til artisten var høye, ettersom hun nok ikke hadde det beste liveryktet å slå i bordet med, men vår anmelder Tord Litleskare mente at hun reddet seg greit inn i sørlandsskogene, selv om det kanskje ble litt begivenhetsløst til tider.

– Ja visst, hun har sjarm der hun ler og flørter med publikum, og selv om det låter bra musikalsk blir det til tider vel kjedelig på Amfiet. Det er ikke særlig spenn i låtene, og det er først når den store hiten «Video Games» blir spilt mot slutten av konserten, at det er mulig å skjønne hvorfor dama har fått den enorme oppmerksomheten det siste året. Mens hun synger «Watching me get undressed. Take that body downtown» løfter hun frekt på den hvite kjolen og stikker tungen ut mellom tennene, noe som selvfølgelig skaper bra med jubel i et stappfullt Amfiet. Vokalmessig er det få problemer å spore, bortsett fra noen småsure toner midtveis i settet. «National Anthem» blir, for all del, en fin avslutning på hennes tre kvarter lange opptreden, men det savnes variasjon i låtene hennes. Det blir rett og slett litt kjedelig musikalsk, selv om Lana skal ha all ære for sitt publikumstekke denne kvelden, skrev Litleskare og ga konserten tre stjerner.

Billettene til Lana Del Reys konsert på Sentrum Scene i april legges ut for salg førstkommende mandag, 5. november.


ANNONCE