Nyhet

Dirty Projectors tok Danmark med storm

Brooklyn-bandet leverte en legendarisk konsert på Voxhall i Aarhus i går kveld, om man skal tro GAFFA Danmark. Førstkommende søndag kommer bandet til Oslo og Rockefeller.

– Jeg så rockens fremtid, og dens navn er Dirty Projectors.

Med disse ordene startet GAFFA Danmarks Ole Rosenstand Svidts anmeldelse av Dirty Projectors' konsert på Voxhall i Aarhus i går kveld. Om enn inspirert av musikkjournalisten Jon Landaus omtale av en Bruce Springsteen-konsert fra 1974, gjorde likevel Brooklyn-sekstetten et uutslettelig inntrykk på både publikum og kritikere i går kveld, noe som lover bra for bandets konsert på Rockefeller i Oslo førstkommende søndag.  

– Jeg har ikke oppdaget et helt nytt, fantastisk up-and-coming band – Dirty Projectors ble dannet i 2002 og har siden gitt ut sju album som ahr blitt lovprist av musikkmedier verden over – med Dirty Projectors låter stadig simpelthen som fremtiden for rocksjangeren, som i de siste årene har blitt betegnet som dødssyk, fordi den gjentar seg selv til det ulidelige. Det kan man derimot ikke beskylde Dirty Projectors for. De er mestre i den avanserte kunsten det er å forene det melodiske med det kronglete, det lyse med det mørke, det støyende med det vakre, og det med en lekende letthet, stort teknisk overskudd og en helt utrolig fantasirikdom – stort sett uten å fortrekke en mine. Sagt med en massiv floskel: De tenker utenfor boksen, helt ut til verdensrommet, skrev Svidt.


Om enn meget fornøyd, pekte Svidt videre på at konserten var langt fra perfekt.

– Settet var lovlig kort, og bandet spilte tross sin store bakkatalog kun låter fra sin to siste – om enn fremragende – album, samt fra EP-en «Mount Wittenberg Orca», som de spilte inn sammen med Björk, som m sies å være en av Dirty Projectors' åndsfrender, hva angår musikalsk talent og idérikdom. Det overraskende glisne konsertlokalet med kun rundt 200 fremmøtte maktet ikke å skape den helt intense stemningen et stappfullt konsertsted kunne ha resultert i, tross voldsomme klappsalver. Likevel velger jeg å gi toppkarakter til bandet simpelthen fordi de har fornyet min tro på at rocken – i sin videste forstand – har en fremtid som kan utforskes ytterligere, og at den er verd at bruke det meste av sin våkne tid på, skrev Svidt avslutningsvis, og ga konserten hele seks stjerner.

På Rockefeller spiller Dave Longstreth og hans kumpaner med bandet Callers.


– Som med Dirty Projectors, arbeider også Callers med både melodisk og kompleks rock, med en forkjærlighet for vuggende taktarter og overraskende akkordsammensetninger, men de fremholder samtidig et inviterende og lett tilgjengelig uttrykk. I motsetning til Animal Collective er leadvokalen overveiende kvinnelig, og sanger, gitarist og keyboardist Sara Lucas har en vakker og fyldig stemme, som i det dypere leiet gir morsomme assosiasjoner i retning av Karen Carpenter, men som også til tider nærmer seg soul-fraseringer, skrev Svidt, og ga Callers fem stjerner.

ANNONCE