Australierne holdt igjen lenge, men nå er hele deres katalog tilgjengelig hos den nettbaserte musikkbutikken.
Mens de fleste av dagens band har omfavnet både musikstrømmingstjenester som WiMP og Spotify, og ser nettbaserte musikkbutikker som en god – og kanskje bedre – måte å nå ut til fans på enn ordinære platebutikker, har den digitale trenden rent historisk møtt en del skepsis fra rockeverdenens eldre garde.
Nettbutikken iTunes åpnet sine digitale dører i april 2003, etter at Apple signerte avaler med en rekke store plateselskaper, som eksempelvis EMI, Universal, Sony, Warner og BMG. Senere fulgte over 2000 uavhengige plateselskaper. Sommeren 2004 – etter et drøyt år i drift – ble låt nummer 100.000.000 solgt.
Band som The Beatles, Led Zeppelin og Metallica var lenge skeptiske til den digitale verdenen. Fortsatt kan man ikke finne originallåter av disse bandene på verken WiMP eller Spotify, og inntil få år siden, var de heller ikke å oppdrive på iTunes.
Av gigantene var det Metallica som snudde først. De lanserte sin albumkatalog på iTunes den 25. juli 2006, og i november året etter fulgte Led Zeppelin etter. The Beatles og iTunes lå lenge i rettslige stridigheter angående varemerking, men i 2007 ble partene forlikt.
The Beatles hadde kanskje grunn til å la være å gjøre sin musikk tilgjengelig på iTunes. I 2009, nesten førti år etter at de ble oppløst, var de det tredje mestselgende bandet i USA når det kom til musikk i fysiske formater, med 3,3 millioner album solgt over disk. De var også sene med å presenterte musikken sin på CD, noe som ikke skjedde før i 1987, flere år etter at formatet ble omfavnet av musikkindustrien. I november 2010 kom ble endelig The Beatles' albumkatalog gjort tilgjengelig på iTunes, noe som var en stor hendelse for mengder av musikkinteresserte.
I går kunne de australske hardrocklegendene i AC/DC også melde at de gjør sin musikk tilgjengelig på den nettbaserte musikkbutikken. AC/DC har lenge gått i bresjen for å bevare albumformatet, og har uttalt seg negativ om trenden med å kjøpe enkeltlåter. AC/DC-gitarist Angus Young mente at enkeltlåtsalget var respektløst overfor artistene
– Det er som med en kunstnersom maler et bilde. Han anser det som et mesterstykke, og han vil nødvendigvis beskytte det så langt det lar seg gjøre. Det er det samme med oss. Dette er våre verker, sa gitaristen i et intervju med The New York Times.
Hva som har fått dem til å snu i saken, er derimot ikke visst. Én ting som er sikkert, derimot, er at bandet nok vil få en eksplosiv start på sitt nettbutikksalg.
I skrivende stund er det fortsatt en del band som har valgt å holde seg utenfor både streaming- og nettbutikktrenden, blant dem countrystjernen Garth Brooks og det alternative metallbandet Tool.